Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Εφημερίδα των Κεφαλλήνων: Παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην ομογένεια


Με πολλές παρελάσεις σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, με συμπαγή παρουσία Ομογενών, αλλά και εκδηλώσεις, τιμούν και φέτος την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας οι ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις.

Οι εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου αρχίζουν σήμερα, Κυριακή 18 Μαρτίου, με μια μεγάλη παρέλαση στην Φιλαδέλφεια, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Ντιλαγουέαρ, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής». Στην παρέλαση θα τιμηθεί και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) για την πολυετή δράση του στους αγώνες για την προώθηση θεμάτων του Ελληνισμού στις ΗΠΑ. Ωε εκ τούτου τελετάρχες της παρέλασης στην Φιλαδέλφεια θα είναι ο ιδρυτής του ΑΗΙ, Ευγένιος Ρωσίδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του ΑΗΙ, Σπύρος Σπυραίας και ο Πρόεδρος του ΑΗΙ, Νίκος Λαρυγκάκης.

Ανήμερα της επετείου, την επόμενη Κυριακή, 25 Μαρτίου, θα γίνουν παρελάσεις σε διάφορες μεγαλουπόλεις, περιλαμβανομένου της Βαλτιμόρης και της Νέας Υόρκης.

Στην Βαλτιμόρη της οργανωτικής επιτροπής ηγούνται ο Εμμανουήλ Μάτσος και ο Γιώργος Στακιάς, που έχουν προσκαλέσει να συμμετάσχουν στην παρέλαση παιδιά ελληνικών σχολείων, χορευτικά συγκροτήματα με εθνικές ενδυμασίες και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και ελληνορθόδοξων εκκλησιών από την Βαλτιμόρη και την Ουάσιγκτον, που βρίσκεται κάπου 60 χιλιόμετρα νοτιότερα, αλλά και από άλλες μακρινότερες πόλεις, όπως το Όσεαν-Σίτυ της Πολιτείας Μαίρυλαντ, το Φρέντερικσμπεργκ, της Πολιτείας Βιρτζίνια και το Λάνκαστερ, της Πενσυλβανία.

Η παρέλαση αυτή, που συνήθως διαρκεί κάπου τρεις ώρες, γίνεται στην ελληνική γειτονιά της Βαλτιμόρης, σε μικρή απόσταση από την Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κοντά στα φημισμένα ελληνικά εστιατόρια και άλλα ελληνικά μαγαζιά της πόλης, έξω από τα οποία κυματίζουν δίπλα η μια στην άλλη, αμερικανικές με ελληνικές σημαίες.

Στην Νέα Υόρκη, η παρέλαση της 25ης Μαρτίου είναι ένα ολοήμερο γεγονός. Γίνεται πάντα στην περίφημη 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, με φόντο τους επιβλητικούς ουρανοξύστες της μεγαλούπολης, με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών και δεκάδες αρμάτων που προβάλουν ελληνικά θέματα. Τουλάχιστον 2-3 ώρες από την εκδήλωση προβάλλονται από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.

Φωτογραφία: Οι Κεφαλλονίτες στην περσινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Ν.Υ. - Σύλλογοι: Κέφαλος, Άγιος Γεράσιμος, Αρχείο ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.3.2012, Greek Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου