Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ο Ευ. Βενιζέλος αντιμέτωπος με την κάλπη και την... αποχή

Λιονάκης Νίκος
Τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην αυριανή εκλογική διαδικασία για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θέλει να εξασφαλίσει το επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου, προκειμένου να σηματοδοτήσει ένα "δυναμικό ξεκίνημα" εν όψει και της προεκλογικής προετοιμασίας του κόμματος. Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην κινητοποίηση των τοπικών οργανώσεων προκειμένου να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν ανά τη χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη και φίλοι του κόμματος.


Ωστόσο, τα τελευταία δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφουν καθίζηση του κόμματος παρά την αλλαγή αρχηγού του, δεν δίνουν μεγάλα περιθώρια για μεγάλη συμμετοχή στο... "πανηγύρι της δημοκρατίας", όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, την επομένη της 18ης Μαρτίου, στο πλαίσιο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος θα εξετάσει "κατά περίπτωση" την επιστροφή ή όχι των διαγραφέντων βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι δεν έχουν προσχωρήσει στο κόμμα των Λ. Κατσέλη-Χ. Καστανίδη ή στο κόμμα του Φ. Κουβέλη. Πιο εύκολη μοιάζει να είναι η περίπτωση των 9 βουλευτών που τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια για τις επικείμενες εκλογές, λόγω της καταψήφισης του άρθρου για τα εργασιακά. Ενδεικτική των προθέσεων του Ευ. Βενιζέλου είναι η αναφορά που έκανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη ότι "υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι οποίοι είχαν μια ατυχή στιγμή…". Όμως και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε είπε ότι θα εξεταστεί ξεχωριστά η περίπτωση του κάθε βουλευτή, μετά τις 18 Μαρτίου. Επισημαίνεται ακόμη η αναφορά που έκανε όταν ρωτήθηκε για περιπτώσεις στελεχών όπως είναι οι Γ. Φλωρίδης και Αλ. Παπαδόπουλος, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό για όποιους θεωρούν ότι ανήκουν σε αυτό.

Σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα διαδραματίσει και η προσέλευση ή όχι στις κάλπες αυτών των βουλευτών. Ήδη, μια εκ των "εννέα", η Χρύσα Αράπογλου συμμετείχε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, όπου με τους βουλευτές Γ. Μαγκριώτη, Σπ. Βούγια, Ε. Καϊλή, Β. Γερανίδη και Γ. Αρβανιτίδη και τους γραμματείς των οργανώσεων του κόμματος στην Κεντρική Μακεδονία την Ά και τη Β' Θεσσαλονίκης, απηύθυναν έκκληση για μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής. Επιπλέον, είπαν ότι ήδη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για τις εκλογές της Κυριακής, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι η αυτονόητη εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποχή από τις εσωκομματικές εκλογές.

Παράλληλα, έκκληση για συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές απηύθυνε και η Α. Διαμαντοπούλου, καθώς "το ΠΑΣΟΚ ανασυνταγμένο είναι ένας πόλος σταθερότητας για τη χώρα". "Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ο επικεφαλής του. Μόνο η συμμετοχή μπορεί να εξασφαλίσει τη συλλογικότητα στα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ενιαίο μήνυμα, ενιαίο στίγμα, συλλογικότητα στις αποφάσεις, ισχυρή ηγετική ομάδα και αυτό μόνο η βάση μπορεί να το επιβάλλει", δήλωσε (ρ/σ ΝΕΤ) στο ίδιο κλίμα η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φ. Γεννηματά. "Είναι η ώρα της ενότητας και της δημιουργικής σύνθεσης", δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής.


1074 κάλπες σε 768 εκλογικά κέντρα

Η αυριανή εσωκομματική διαδικασία θα διεξαχθεί σε 768 εκλογικά κέντρα ανά την Ελλάδα, στα οποία θα λειτουργήσουν 1074 κάλπες, όπως αποφάσισε χτες κατά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γ. Ανωμερίτη. Οι κάλπες θα στηθούν σε ΚΕΠ, δημαρχεία, ΚΑΠΗ, σχολεία, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα και αίθουσες δημοτικών καταστημάτων. Επίσης, η ΕΚΑΠ πιστοποίησε τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα διεξάγουν τις εκλογικές διαδικασίες και τα οποία θα προέρχονται από τις Συντονιστικές Επιτροπές των Τοπικών Οργανώσεων της χώρας, με τη συμμετοχή και εποπτεία μελών των Συντονιστικών Επιτροπών των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών. Ακόμη, η ΕΚΑΠ θα εποπτεύσει την εκλογική διαδικασία και θα εκδώσει τα πρώτα αποτελέσματα αμέσως μετά την παραλαβή, από το ηλεκτρονικό σύστημα και την πιστοποίηση των εγγραφών, του 25% των ψηφοδελτίων.

Λ. Κατσέλη: "Άνανδρη" η επίθεση από Μ. Ανδρουλάκη

Για "άνανδρη" επίθεση που προδίδει "πανικό και αδυναμία" και "αγοραίους" χαρακτηρισμούς εις βάρος της κατηγόρησε η Λ. Κατσέλη τον Μ. Ανδρουλάκη που μια μέρα νωρίτερα δήλωνε ότι η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας δεν έχει "πολιτικό μυαλό", ότι η ανάλυσή της είναι "σχολικός Κενσιανισμός της δεκάρας" και ότι "είναι το μοιραίο πρόσωπο που άφησε εντελώς ανυπεράσπιστη, εντελώς απροετοίμαστη την παράταξη, ενόψει της χρεωκοπίας, διότι είναι εισηγήτρια όλων αυτών των πραγμάτων".
Η Λ. Κατσέλη είπε ότι αυτές οι επιθέσεις "στερούνται επιχειρημάτων και δεν απαντούν στο ουσιώδες πρόβλημα του πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα τις αρνητικές επιπτώσεις από το δεύτερο Μνημόνιο και την όξυνση που θα επιφέρει". Και κατέληξε: "Στον φίλο Μίμη, θα απαντούσα με τη φράση του Μαχάτμα Γκάντι: Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς".


Συνάντηση Γ. Παπανδρέου-Φ. Ολάντ

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε χτες με τον σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο Στρασβούργο, στο περιθώριο εκδήλωσης του Νουβέλ Ομπσερβατέρ" για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ο Φ. Ολάντ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την οικονομική κρίση. Ο Γ. Παπανδρέου συναντάται σήμερα με τον Λ. Παπαδήμο.
Πηγή: www.avgi.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου