Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: 4.000.000 ευρώ χρέη για την μετακίνηση των μαθητών και 5.145.874,88 ευρώ η διαφορά Πραγματικού και Λογιστικού υπολοίπου.

 
          Χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, αναφέρθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπύρου, το ποσό που χρωστάει η ΠΙΝ, σε οδηγούς ΤΑΧΙ, και στα λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών.  Το ποσό ανέρχεται σε 11.535.000 ευρώ, από τα οποία η Κέρκυρα 5.190.000, η Κεφαλονιά 4.000.000, η Ζάκυνθος 1.616.000 και η Λευκάδα 670.000 ευρώ.

          Μπορεί να μην άκουσα καλά, γιατί παρακολουθούσα το
Συμβούλιο μέσω διαδικτύου με κάποιες διακοπές, αλλά δεν γνωρίζω και αν ειπώθηκε.   Το ποσό αυτό σε πόσο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε;

          Επίσης, μάθαμε ότι, η διαφορά του Πραγματικού και Λογιστικού υπολοίπου της πρώην Νομαρχίας, ανέρχεται στο ποσό των 5.145.874,88 ευρώ μείον. 
Στην περίπτωση αυτή, επειδή πολλά γράφονται από ορισμένους,  έχουμε Πραγματικό διαθέσιμο υπόλοιπο 14.517.001,37 ευρώ, το οποίο υπολείπεται του Λογιστικού κατά 5.145.874,88 ευρώ. Για το ποσό αυτό, ακριβώς από κάτω υπάρχει η διευκρίνιση «Που αναλύεται: Λιγότερες επιχορηγήσεις» Αυτό έχει προκύψει λόγω του ότι η Νομαρχία, ανοίχτηκε και  δαπάνησε χρήματα για διάφορα έργα, ή άλλες δραστηριότητες, σύμφωνα με τις επιχορηγήσεις που προβλέπετο να πάρει.  Στην πραγματικότητα, όμως, οι επιχορηγήσεις (και λόγω κρίσης) ήταν πολύ λιγότερες και έτσι προέκυψε αυτή η διαφορά.

          Και αν δεν κάνω λάθος, το πρόβλημα θα ήταν αν υπήρχε διαφορά Λογιστικού και Ταμειακού υπολοίπου. Το Λογιστικό υπόλοιπο είναι αυτό που βγαίνει από τα λογιστικά βιβλία, αφού έχουμε κάνει όλες τις εγγραφές, και μετά από την άθροιση, αφαιρέσουμε τα έξοδα από τα έσοδα.  Το ταμειακό υπόλοιπο  είναι αυτό που πρέπει να υπάρχει, στο ταμείο σε μετρητά, (τράπεζες και χρηματοκιβώτιο) και σε απέραστα  δικαιολογητικά. Κανονικά το Λογιστικό και το Ταμειακό υπόλοιπο θα πρέπει να συμφωνούν.  Αν δεν συμφωνούν, και το ταμειακό υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο από το λογιστικό τότε έχουμε «Περίσσευμα», ενώ το αντίθετο σημαίνει ότι υπάρχει «Έλλειμμα». Τίποτα από τα δύο δεν δικαιολογείται στην λογιστική.

Κάπως έτσι δεν πρέπει να είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου