Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΟΝ. ΜΑΤΙΑΤΟΣ: Υπερ σεαυτού μη φράσης εγκώμιον.


           Μια παλιά  Γαλλίδα συγγραφέας η Στάελ Άννα Λουίζα έλεγε: «Ο εγωισμός είναι διπλός φακός, μεγαλώνει τον εαυτό μας και μικραίνει τους άλλους»  Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το πρόσφατο, εγωιστικό, Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ο συνδυασμός της Ισχυρής Κεφαλονιάς.  Μικραίνει και εκμηδενίζει τα πάντα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στο νησί μας, και αυτούς που τα πραγματοποίησαν,  με μόνο σκεπτικό, να φανεί από πολύ νωρίς,  μεγάλο το δικό της έργο που δείγματα του δεν είδαμε ακόμα.

          Και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μάρκου Κοτσιλίνη  που κάνει λόγο, περί απαξίωσης, από τη νυν Δημοτική Αρχή,  όλων των παλαιότερων Τοπικών Αυτοδιοικήσεων της  Κεφαλονιάς, και του έργου τους και μάλιστα προ τριακονταετίας.    Αν δεν είχε εκδοθεί το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου, ίσως να πιστεύαμε ότι ο κ. Κοτσιλίνης υπερβάλει.  
  
          Λάθη και παραλείψεις, στο παρελθόν κανείς δεν το αρνείται ότι έγιναν πολλά, και δεν πρέπει να περάσουν στη λήθη.   Αυτό, όμως,  δεν εξουσιοδοτεί, κανέναν,  να υποτιμά και να απαξιώνει, την επί τριάντα χρόνια  λαϊκή βούληση των κατοίκων του νησιού μας, για τις οποιεσδήποτε επιλογές τους, και πόσο μάλλον, κάποιους εκ των ηγετών της,  που σε αυτές τις δύσκολες εποχές ήταν παντελώς απόντες  και δεν γνώριζαν την κατάσταση της Κεφαλονιάς. 

          Πρώτα απ’ όλα, για το μεγάλο χρέος του Δήμου,  ξεχάσατε,  ότι μέσα σε αυτούς, που όπως λέτε απαξίωσαν τον Δήμο και τον χρέωσαν, υπάρχουν και δικοί σας συνεργάτες και στελέχη, πρώην και νυν, που κατέχουν σήμερα καίριες θέσεις και άλλα οφίτσια, στο Δήμο, που εσείς τους  δώσατε.  Ή μήπως αυτοί αποτελούν την  εξαίρεση του κανόνα; Το ζητούμενο όμως, στην περίπτωση του χρέους δεν είναι το νούμερο αλλά,  το που συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα ποσά και αν δικαιολογούνται .   Το ενδεχόμενο να σπαταλήθηκαν άσκοπα ή να πήγαν σε τσέπες,  οφείλετε να το διερευνήσετε, να ενημερώσετε  με συγκεκριμένα στοιχεία και ονοματεπώνυμα στον λαό της Κεφαλονιάς, και όπου χρειάζεται να ζητήσετε και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, χωρίς να ισοπεδώνετε, να εκμηδενίζεται και να απαξιώνετε τους πάντες και τα πάντα.

          Όσον αφορά τους  675 εργαζόμενους. Κατ’ αρχάς είναι λάθος η τακτική σας, να στρέφετε την κοινωνία της Κεφαλονιάς εναντίων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Θεωρείτε ότι οι προγενέστεροι από σας Δημοτικοί άρχοντες,  απαξίωσαν τον Δήμο, επειδή παρείχαν εργασία, σε  οικογένειες  που είχαν ανάγκη και δεν τους ανάγκασαν  να εγκαταλείψουν το τόπο τους, για να βρουν καλύτερες συνθήκες επιβίωσης;   Η κοινωνία της Κεφαλονιάς, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχει βιώσει στο πετσί της, το μεγάλο πρόβλημα της  μετανάστευσης των παιδιών της, λόγω των συγκυριών, που είχε σαν αποτέλεσμα την ερήμωση του νησιού μας και τον συνεχή μαρασμό του.  Και αυτό είναι υπαρκτό μέχρι και σήμερα.  Κύριοι της τοπικής εξουσίας, φαίνεται ότι,  δεν ζούσατε στο νησί μας, τα δύσκολα πραγματικά χρόνια, για  συμπάσχετε μαζί μας, και με τις οικογένειες μας, όταν αφήναμε με κλάματα την Κεφαλονιά για να πάμε να βρούμε αλλού την τύχη μας.  Απαξίωση για τη μικρή μας κοινωνία θα ήταν, αν όλα αυτά τα Κεφαλονιτόπουλα,  που ήθελαν να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια, εδώ, στον τόπο τους, τα είχε διώξει  η Κεφαλονιά μακριά της.

          Μιλάτε για «στρατιές εξαρτημένων» πολιτών που δημιούργησαν οι πρώην αιρετοί.  Η εξάρτηση τους φάνηκε καθαρά από την διπλή εκλογή του επικεφαλής του συνδυασμού σας, ως Βουλευτή και ως Δημάρχου Κεφαλονιάς.  Μην βάζετε τόσο χαμηλά τον Κεφαλονίτη. Κανείς δεν θα τολμούσε, για μία δουλειά, να προσπαθήσει να εξαγοράσει τη συνείδηση του Κεφαλονίτη.  Γιατί απλά, η κουλτούρα και η υπερηφάνεια μας, δεν επιτρέπει, καμία μορφή υποτέλειας και υποδούλωσης. .  Εξ άλλου αυτές  είναι μεθοδεύσεις άλλων εποχών και άλλων νοοτροπιών.  Πρέπει να καταλάβετε ότι οι νοοτροπίες και οι εποχές έχουν αλλάξει.  Εκτός αν εσείς έχετε διαπιστώσει το αντίθετο. 

           Συμφωνώ μαζί σας ότι, ο μισθός του επόπτη του «μποστανιού του γεωργού Δήμου» ήταν μεγάλος.  Λες και ήταν ο μοναδικός.  Ποιος,  σας εμποδίζει να διερευνήσετε εξονυχιστικά, αυτό και άλλα που ίσως να συνέβαιναν;    Μην επικεντρώνετε, όμως, Μόνο, σε αυτό το σημείο, τα σχόλια σας και την κριτική σας,  για να απαξιώσετε και να εκμηδενίσετε την κοινωνική προσφορά του Δήμου Αργοστολίου και μάλιστα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ) του νησιού μας.  Αυτό αν μη τι άλλο καταντά ιεροσυλία.

           Κύριοι, μόνο αν  γυρίζετε τις σελίδες των παραμυθιών, ίσως  να ανακαλύψετε την  Κεφαλονιά της δεκαετίας του ’70, που θα θέλατε να υπάρχει.  Μην αναλώνεστε όμως σε παραμύθια, για μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.  Δεν βοηθάτε έτσι τον τόπο μας, δεν βοηθάτε την κοινωνία μας, δεν βοηθάτε την Κεφαλονιά. 

          Ο τόπος μας και η κοινωνία μας θα βοηθηθεί, μόνο, αν σεβόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από το παρελθόν, αγωνιζόμαστε για το παρόν και σχεδιάζουμε για το μέλλον, έχοντας πάντα σαν επίκεντρο μας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

        Τελειώνοντας θα ήθελα να κλείσω με τη φράση του Μένανδρου, «ΥΠΕΡ ΣΕΑΥΤΟΥ ΜΗ ΦΡΑΣΗΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ».

Σπύρος Διον. Ματιάτος
      Αξκός ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου