Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

                                                      
 
 
Το Δ.Σ της Ένωσης κατέληξε στο παρακάτω πλαίσιο για τα προβλήματα που απασχολούν τα  σχολεία και γενικότερα την παιδεία :
 
Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη και ζητάμε να αποφασίσει ο λαός ο ίδιος για τις τύχες του. Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις που συμμετέχουν και να μην παρέχει καμιά υποστήριξη μέσο των στρατιωτικών βάσεων.
Η κυβέρνηση εξαγγέλλει το «νέο σχολείο», που κεντρική του στοχεύσει έχει την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις αναδιαρθρώσεις της οικονομίας. Αυτό μαζί του φέρνει μεγάλες περικοπές δαπανών, που μαζί με τον «Καλλικράτη» στην παιδεία και την Δημόσια διοίκηση και τις αυτόνομες σχολικές μονάδες αποτελούν το στρατηγικό χτύπημα σε ότι δημόσιο, δωρεάν σχολείο υπήρχε μέχρι σήμερα. Κάνουν την παιδεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα. Το μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικό.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έκοψε κατά 1δις ευρώ της δαπάνες για την παιδεία, μείωσε τους διορισμούς κατά 50%, την στιγμή που οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ήταν 12.000 περίπου. Υπάρχουν κενά στα σχολεία με δεκάδες χαμένες ώρες από τον Σεπτέμβρη.
Καταργήθηκε η ΠΔΣ με επιπλέον σημαντική οικονομική επιβάρυνση των γονέων.
Με τον «Καλλικράτη» μεταφέρονται αρμοδιότητες της Παιδείας που είχε το κράτος, στην Περιφέρεια και τον Δήμο, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να γιγαντώσει την επιχειρηματική δράση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Θα κάνει τα σχολεία να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια. Θα ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (πρόσληψη, μισθοδοσία, προγράμματα σπουδών). Καταργούνε τις σχολικές επιτροπές σε επίπεδο σχολείου. Οι λειτουργικές δαπάνες για τα σχολεία είναι φέτος μειωμένες κατά 50%.
Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις για το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων και ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί για κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος από την προηγούμενη και την σημερινή κυβέρνηση, από τους βουλευτές του νομού σημερινό και προηγούμενους αλλά και από την Δημοτική και Νομαρχιακή Αρχή είναι κενά λόγια που μένουν στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα.
 
Για όλα τα παραπάνω διεκδικούμε :
*Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν ενιαία παιδεία, για όλους με ευθύνη του κράτους.
*Ενιαίο 12χρονο σχολείο.
*Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%.
*Όχι στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Έκτακτη χρηματοδότηση τους και δωρεάν πλήρης κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση, ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο. Μηδενικό ΦΠΑ στις δαπάνες τους.
*Είμαστε αντίθετοι στον «Καλλικράτη» στην παιδεία, με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων.
*Τα βασικά μαθήματα στις πρώτες διδακτικές ώρες .
*Άμεση πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών.
*Όχι στις αίθουσες τρύπες.
*Καμιά επιβάρυνση των μαθητών για ξενόγλωσσα βιβλία και άλλα υλικά, άμεση κάλυψη με ειδικό κονδύλι στις σχολικές επιτροπές.
*Διασφάλιση του δικαιώματος όλων των μαθητών σε ασφαλείς, δωρεάν μεταφορές.
*Να χρηματοδοτηθούν και να πραγματοποιηθούν οι σχολικοί αγώνες και οι πολιτιστικές δραστηριότητες των σχολείων.
*Να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς.. Να σταματήσει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων τους.
*Άμεση κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος στο Φαραώ μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις. Όχι στις ΣΔΙΤ.
*Αντισεισμικός έλεγχος και θωράκιση των σχολείων.
*Οχι στην κατάργηση της ΠΔΣ
*Άμεση και ολοκληρωμένη λειτουργία του ΤΑΔ Αργοστολιού με πλήρες και μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες.
*Στελέχωση του ΚΕΔΔΥ και πλήρη στελέχωση του ΕΕΕΕΚ και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περατάτων.
*Να σταματήσει κάθε διαδικασία έξωσης του Εσπερινού Σχολείου και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα στέγασης.
*Να τηρηθεί η γεωγραφική κατανομή των μαθητών με βάση τον τόπο κατοικίας.  
*Όχι σε τμήματα με πάνω από είκοσι μαθητές.
*Χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών εκδρομών -συμπεριλαμβανόμενων και των εξόδων συνοδών καθηγητών- από το Υπουργείο Παιδείας.
*Ζητάμε την  λειτουργία του κολυμβητηρίου χωρίς επιβάρυνση των γονέων.
*Επίσης καταγγέλλουμε και ζητάμε την ανάκληση της δίωξης του εκπαιδευτικού και μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ Ν. Γαλιατσάτου.
 
Για την διεκδίκηση τους :
 1.Διοργανώνουμε, συνεργαζόμαστε και συμμετέχουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης (Μαθητικά Συμβούλια, Συλλόγους και Ομοσπονδία Γονέων, ΕΛΜΕΚΙ, Σύλλογο Δασκάλων,   και όσους άλλους θέλουν να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας ) με στόχο την διεκδίκηση λύσεων.
2.Δημοσιοποιούμε τις θέσεις μας και τις παρεμβάσεις με συνέντευξη τύπου, αποστολή ανακοινώσεων στα ΜΜΕ και με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο. 
  3.Ενημερώνουμε τους γονείς.
4.Καλούμε  σύσκεψη φορέων το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο του 2ου και 3ου Γυμνασίου στο Αργοστόλι με σκοπό την προετοιμασία κινητοποίησης.
 
                                                        Αργοστόλι. 29 Μαρτίου 2011
 
 
                                                         Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
 
                                         Ο Πρόεδρος                               Η Γενική Γραμματέας
 
 
                                      Γιώργος Σπυράτος                         Στεφανία Καππάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου