Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ευρωσολινταριτέ



Κι ενώ στο εσωτερικό ως μέγα θέμα ανεδείχθη το ποιος φταίει που δεν θα γίνει ντιμπέιτ, η ευρω-ομοβροντία εναντίον της Ελλάδας περνά σε νέα φάση. Ευρωπαίοι πολιτικοί (λέμε τώρα), δημοσιογράφοι (λέμε τώρα) και θεσμικοί επενδυτές (λέμε τώρα) προβαίνουν σε δηλώσεις,
διαπιστώσεις, προβλέψεις. “Η Ελλάδα είπε ψέματα, εξαπάτησε, δεν έπρεπε να έχει μπει στην ευρωζώνη, είναι λαθρεπιβάτης του ευρώ, οι μισοί κάτοικοι της χώρας μας επιθυμούν να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ”, ξεφορτωθείτε τα χαρτονομίσματα που έχουν Υ...”.

Η φάση της περίφημης “επιθυμίας” της Ευρώπης να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ αλλά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της (ωραίος σεβασμός στον δυτικό, αστικό κοινοβουλευτισμό), έχει εμπλουτιστεί άνω του 50% με την κραυγή: φύγετε τώρα απατεώνες! Σα να έδωσε το σήμα ο θεσμικός διευθυντής της ορχήστρας των αγορών και sforzando, tutti, επανήλθαν στο μοτίβο του 2010, όπου κάτω από τη διεύθυνση του ΓΑΠ απορρίφθηκε και ο πριν το 146 π.Χ. ελληνικός πολιτισμός, ως άχρηστος για την Ευρώπη. Ξαναγυρίσαμε μέσω Bild, Moscovici, Schauble, Stern, Waigel, στα γερμανικά και ολλανδικά λαϊκά θεάματα του 2010, στις Αφροδίτες του Focus; Ωραία! Μπήκε όμως και λίγη Ισπανία στο πλάνο, να συνετιστούν μερικοί μερικοί.

Χάθηκε η ψυχραιμία; Ξέφυγε το χρονοδιάγραμμα; Τζίφος το κεντροδεξιό ευρωμέτωπο; Καλώς! Να επέμβει ο κ. Σόρος. Τρίμηνη παράταση και μετά, χωρίς πέναλτυ, έξω απ’ το γήπεδο. Φαίνεται πως τα μακριά πλοκάμια της ευρωζώνης έχουν αναλάβει ρόλο υποκατάστασης του ισχνού προεκλογικού λόγου των μνημονιακών ελληνικών κομμάτων, που ακόμα δειλιάζουν να κατέβουν στις εκλογές ως ένα κόμμα και να εξασφαλίσουν πλήρως τη συγκάλυψη των ευθυνών τους.

Οι Έλληνες προκαλούνται. Γιατί; Για να αντιδράσουν εν θερμώ έναντι της Ευρώπης και να φορτωθούν την ευθύνη της όξυνσης; ΠτΔ, υπηρεσιακή κυβέρνηση, κόμματα έχουμε, αφωνία έπαθαν; Ενώ πάμε στις κάλπες με όξυνση και με διλήμματα - συνθήματα, οι "θεσμικοί" ανέλαβαν να εμπλουτίσουν τον προεκλογικό λόγο με ένα νέο ευρω-σόου. Τι λείπει; Είναι πολλά, ας πούμε ενδεικτικά:
  • Για ποιαν «Ελλάδα» κόπτονται τα ελληνικά κόμματα;
  • Ποιανής χώρας νόμισμα είναι το «Ευρώ»;
  • Γιατί μας σερβίρεται σιγά-σιγά μια νέα χώρα που έχει ένα νόμισμα δεκαετίας;
  • Γιατί δεν θέλησε η Ευρώπη να πάει πρώτα σε πολιτική ενοποίηση και ύστερα να δηλωθεί αυτή η νέα κυριαρχία με το νέο νόμισμα;
  • Γιατί ο τρόμος και η εκβίαση; Γιατί η πολιτική ενοποίηση της πεπολιτισμένης Ευρώπης γίνεται με όρους που εμπίπτουν στο βαρύ, ποινικό δίκαιο;     Το καραβάκι της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου