Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

"Αποδέχεται πλήρως" την εφαρμογή του Μνημονίου ο Αντ. Σαμαράς

Μελιγγώνης Γιώργος
      Επαναδιαπραγμάτευση ήταν και πάει. Ο Αντ. Σαμαράς, με τον πιο επίσημο τρόπο, διαβεβαίωσε χθες τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα τηρήσει κατά κεραίαν το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις της χώρας και απλώς... υπονόησε την ανάγκη ορισμένων αλλαγών στη συμφωνία με τους δανειστές.


      Στην επιστολή του, που είχε αποκαλύψει προχθές η “Αυγή”, την οποία ενεχείρισε στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και στους Ζ. Μπαρόζο και Χ. Βαν Ρομπάι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλιας, ο Αντ. Σαμαράς εγγυάται προσωπικά την απαρέγκλιτη
εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων της χώρας, ενώ σημειώνει ότι “η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία (sic) του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του προγράμματος”.

“Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης” τονίζει προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός, που προαναγγέλλει, επίσης, μπαράζ αποκρατικοποιήσεων - εξπρές: “Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων”, υπογραμμίζει.

“Ορισμένες τροποποιήσεις”

Μόνο στο τέλος της επιστολής και μόνο υπαινικτικά, χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση, ο πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή του πως “υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος”.

Παρέμβαση Παπούλια

Ο πρωθυπουργός, τέλος, σημειώνει ότι προσβλέπει στο να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ευθύς ως οι γιατροί τού επιτρέψουν να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, χθες, στην παρέμβασή του στις εργασίες της συνόδου κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλιας, υιοθέτησε την πρόταση Μόντι - Ραχόι - Ολάντ για αναπτυξιακά μέτρα ύψους 130 δισ. ευρώ και διαβεβαίωσε επίσης για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα ο Πρώτος Πολίτης ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, να αυξηθούν τα κονδύλια που θα προοριστούν για την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου 2014-2020, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία βάσει των οποίων κατανέμονται μεταξύ των χωρών τα κοινοτικά κονδύλια. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να λάβει κονδύλια με βάση τα στοιχεία του 2008, αλλά πρέπει να συνυπολογιστούν η ανεργία, η ύφεση και η συρρίκνωση του ΑΕΠ που υφίσταται η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. “Η Ελλάδα είναι άλλη χώρα σε σχέση με το 2008” φέρεται ειπών ο Καρ. Παπούλιας, ενώ κατά πληροφορίες τόνισε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως “ασκούνται ανυπόφορες πιέσεις σε κράτη-μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας”.

Κατά τα λοιπά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε χθες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άν. Μέρκελ.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου