Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Μόνο εμείς μπορούμε να προχωρήσουμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις

Σφέτσα Δάφνη

Χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη νέα μνημονιακή κυβερνητική σύνθεση, η πρώτη επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, έπειτα από την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, είχε ιδιαίτερα σκληρούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Ο Πάνος
Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, μίλησε για μια κυβέρνηση “με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά”, αποδίδοντας στον βασικό κορμό των δυνάμεών της βαριές ευθύνες για "την υπηρέτηση των πιο ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών". Στην ίδια δήλωση μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης είναι τέτοιοι που "δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνιστεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης".

Ενδεικτική της πεποίθησης που υπάρχει για τον μνημονιακό χαρακτήρα του νέου σχήματος είναι και η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, που δεν περιστράφηκε παρά ελάχιστα στη νέα σύνθεση. Το ενδιαφέρον της ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν στραμμένο στην αναδιοργάνωση του σχήματος ώστε να αντεπεξέλθει στα νέα καθήκοντα της "υπεύθυνης και μαχητικής αντιπολίτευσης", όπως ήδη από το βράδυ της Κυριακής έχει περιγραφεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα. Αντίστοιχα λοιπόν ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε χθες ότι από τη θέση της υπεύθυνης μαχητικής αντιπολίτευσης η παράταξη θα αγωνισθεί με συνέπεια, "θα σταθεί στο πλάι όσων υποφέρουν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και θα πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες της επόμενης φάσης”.

Δηλώσεις που έρχονται να "διαλύσουν" τις όποιες υποψίες αναδίπλωσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς δημιούργησε προχθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι "δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας, αλλά θα επικεντρωθούμε στη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για όσους βρίσκονται στο περιθώριο". Η παραπάνω φράση, που αποτελεί ερμηνεία του συντάκτη και η οποία δεν αποδίδεται καν ευθέως στον Αλ. Τσίπρα, αφού δεν βρίσκεται εντός εισαγωγικών, αναπαρήχθη κατά κόρον από ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά. Όπως όμως ξεκαθάριζαν στενοί συνεργάτες του προέδρου, στη συζήτηση που έγινε με τον δημοσιογράφο του πρακτορείου, ο Αλ. Τσίπρας, όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει απεργίες και θα κατεβάσει τον κόσμο στον δρόμο, απάντησε το προφανές: Ότι δηλαδή απεργίες κηρύσσουν τα συνδικάτα κι ότι ο κόσμος θα βγει στο δρόμο από τα εκρηκτικά αποτελέσματα που θα έχει στη ζωή του η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.


Αλ. Τσίπρας: Εμείς δεν είμαστε ούτε διεφθαρμένοι ούτε φθαρμένοι

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Αριστεράς έδωσε προτεραιότητα στην αλληλεγγύη ως μορφή δράσης, χωρίς βεβαίως να απορρίπτει παραδοσιακές μεθόδους πάλης του μαζικού κινήματος. Έμφαση στη δημιουργία και στήριξη δικτύων αλληλεγγύης ώστε να μην υπάρξει ούτε ένας άνεργος ή φτωχός χωρίς πρόσβαση στα στοιχειώδη αγαθά, είχε δώσει ο Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, στην ομιλία του στα Προπύλαια. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του στο Reuters, όπου τόνισε ότι ενώ "η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι εξίσου σημαντικές, αυτή τη στιγμή η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική. Ο ρόλος μας είναι να είμαστε και μέσα και έξω από τη Βουλή, να χειροκροτούμε οτιδήποτε θετικό, να καταδικάζουμε τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές".

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε επίσης ότι μια κυβέρνηση που θα ακολουθήσει τα ίδια μνημονιακά μονοπάτια δεν θα μπορέσει να μακροημερεύσει, εκφράζοντας έτσι την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ενώ, σημείωσε την ετοιμότητα του σχήματος, λέγοντας ότι "μονάχα εμείς μπορούμε να προχωρήσουμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος γιατί δεν είμαστε ούτε διεφθαρμένοι ούτε φθαρμένοι".

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου