Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ HENRI POINCARE ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ




Ολοκληρώθηκε με άριστες κριτικές και με μεγάλη προσέλευση φιλοτέχνων, καλλιτεχνών, συλλεκτών, προσωπικοτήτων της κουλτούρας που δρούν στη Γαλλική πρωτεύουσα και διαπρεπών επιστημόνων,η ατομική έκθεση ζωγραφικών έργων, σχεδίων και ποιημάτων του Κώστα Ευαγγελάτου στη γκαλερί του περίφημου εκπαιδευτικού και πολιτιστικού κέντρου, le CENTRE DE SEVRES, 35 bis, Rue de SEVRES στο Παρίσι.( έναντι Bon Marché).


Στην έβδομη ατομική του έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στο Παρίσι, με τίτλο  " CHEMINS ENCHEVETRES"/ " ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ", όπως και η ομότιτλη ανθολογία ποιημάτων του, που έχουν αποδοθεί με επιτυχία στη γαλλική γλώσσα, εκτέθηκαν ζωγραφικές συνθέσεις με μορφές, σύμβολα και σχεδιαστικά συμπλέγματα σωμάτων και εννοιών στα οποία συνδυάζεται η αρχαική ελληνική ομορφιά με πρόσωπα της σύγχρονης εποχής. Παράλληλα παρουσιάστηκε με επιτυχία ή έκδοση με τα ποιήματα και τα σχέδια του, τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο Παρίσι. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κος Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια και επεσήμανε τη σημαντική παρουσία του Έλληνα καλλιτέχνη στο Παρίσι, καρδιά των σύγχρονων καλλιτεχνικών ζυμώσεων της Ευρώπης.

Θερμή  υποδοχή της έκθεσης από το ιδιαίτερα απαιτητικό φιλότεχνο κοινό γιά την ιδιότυπη αισθητική της και τον συνδυασμό αρχαικών μοτίβων με σύγχρονη μοντερνιστική απόδοση. Ανάμεσα στους επισκέπτες ο καθηγητής φιλοσοφίας Μισέλ Φεντού, ο μεταφραστής,ελληνιστής Μπενουά Ωντρεσί, ο οποίος διάβασε υποβλητικά ελληνικά και γαλλικά το ποίημα "Σπονδή ", αφιερωμένο στη μνήμη της μάνας του καλλιτέχνη Ροδόπης Ευαγγελάτου, η καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών Βερονίκ Λογκέν, η μεταφράστρια Ζωή Δενεδιού, οι συλλέκτες Μαριλώρ Λαμί, Φιλίπ Ζαμέ, Πασκάλ Βιβιένε, Πατρίσια Πρόκερ, ο καθ. Γιάννης Πάχος, η δημοσιογράφος Ρούλα Κωνσταντοπούλου, ο Χρήστος Μαραγκίδης, η φωτογράφος Μπέντα Τούρνιτζ, ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος Φράνκ Ρετορέ, πολλοί Γάλλοι και ξένοι καλλιτέχνες, όπως ο Οσγκούρ Χαρίμ, αλλά και ελληνογάλλοι φοιτητές.

Σε ειδική τελετή επίσης το Σάββατο 16 Ιουνίου έγινε με προσκεκλημένους καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο φυσικής, που γίνεται στο  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ στο Παρίσι, με τίτλο: Poincaré Institute workshop on disordered quantum systems, 2012, η παρουσίαση της έκδοσης: JIANNIS K. PACHOS "INTRODUCTION TO TOPOLOGICAL QUANTUM COMPUTATION", CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS 2012, με εικονογράφηση του Κώστα Ευαγγελάτου.

Η παρουσίαση της πρωτότυπης εισαγωγικής μελέτης για θέματα των πλέον σύγχρονων θεωριών της φυσικής επιστήμης είχε μεγάλη απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, διότι θεμελιώνει και διευρύνει τις σχέσεις της γεωμετρίας και της πληροφορικής με την κβαντική θεωρία.
Ιδιαίτερη αίσθηση προξένησαν τα εννοιολογικά σχέδια του Κώστα Ευαγγελάτου που κοσμούν την έκδοση. Σημειωτέον, ο εκδότης ανέφερε ότι είχαν 20 χρόνια να χρησιμοποιήσουν έργα τέχνης σε επιστημονική έκδοση. 

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κοκτέιλ στους χώρους του περίφημου ανά τον κόσμο επιστημονικού ιδρύματος της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου