Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: "Καλούμε τον λαό να ενωθεί, με λογισμό και με όνειρο, για να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα"


Σφέτσα Δάφνη



“Να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα”: Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ενόψει των νέων εκλογών της 17ης Ιουνίου χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στην προχθεσινή παρουσίαση του προγράμματος. Ακριβέστερα: Στην προχθεσινή γιορτινή εκδήλωση, καθώς τίποτε στην αίθουσα της "Αθηναΐδος" δεν θύμιζε τυπική, ξερή διαδικασία παράθεσης
προτάσεων. Άλλωστε, όπως είπαν και τα στελέχη που στάθηκαν στις ιδιαίτερες θεματικές ενότητες (Γ. Δραγασάκης, Παν. Λαφαζάνης, Σ. Σακοράφα και Θοδ. Δρίτσας) το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν είναι απλώς μια δέσμη μέτρων, αλλά, αντίθετα, συμπυκνώνει αρχές και αξίες, τον διαρκή διάλογο της Αριστεράς με την κοινωνία. Το ακροατήριο, ενθουσιώδες, "παρενέβαινε" για να επικροτήσει με θερμό χειροκρότημα τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούσε για τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης της Αριστεράς: την αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση. Και ο Αλ. Τσίπρας, στην ακροτελεύτια φράση του, συμπλήρωσε το σύνθημα, καλώντας τον λαό “να ενωθεί με λογισμό και με όνειρο”. Και οι λέξεις που χρησιμοποίησε δεν ήταν διόλου τυχαίες.

Από τον λαό, για τον λαό

"Ενότητα του λαού": Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιδιώκει την ενότητα της κοινωνίας, αναγνωρίζοντας ότι η δύναμή του είναι η συμμαχία του με τον κόσμο. Ζητάει την ψήφο του λαού, εμμένοντας στις βασικές του θέσεις, δεσμευόμενος ότι δεν "πρόκειται να τον προδώσει". “Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε να ενώσουμε τον λαό που, με ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές από το βαθύ και σκοτεινό παρελθόν του τόπου, προσπαθεί να διχάσει η Ν.Δ. για να κρύψει το Μνημόνιο. Να τον ενώσουμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που απεγκλωβίζει την Ελλάδα από την κρίση, τη φτώχεια και τη διεθνή ανυποληψία”.
Αυτές ήταν δύο προτάσεις από την ομιλία του επικεφαλής. Έχει άλλωστε επανειλημμένα σημειώσει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι το Μνημόνιο είναι η νέα διαχωριστική γραμμή. Έχει κατ' επανάληψη πει ότι όταν η μεγάλη πλειονότητα εξωθείται σε αναξιοπρεπείς όρους διαβίωσης, δεν έχει πια σημασία αν κάποιοι βρίσκονταν παλιότερα στις κάλπες της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται ενότητα για την αντιμετώπιση της λαίλαπας των μνημονιακών μέτρων που φτωχοποιούν πλατιά κομμάτια, που ανατρέπουν το “κλασικό αναλυτικό σχήμα της κοινωνίας των δύο τρίτων, που εισήγαγε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκέψη της δεκαετία του '80 ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και διανοούμενος Πέτερ Γκλοτς” αφού σήμερα είναι τα δύο τρίτα που δυστυχούν ή ζουν σε μεγάλη ανασφάλεια, όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ενότητα του λαού όμως και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Γιατί η Αριστερά διεκδικεί την κυβέρνηση με στόχο “να επιστρέψει την εξουσία σε αυτόν στον οποίο ανήκει, στον λαό”. Χρειάζεται την ενότητα ώστε να φέρει "τούμπα" την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες επέλεγαν να μεταφέρουν τους εκβιασμούς των δανειστών στον λαό. Όπως ήταν τα λόγια του Αλ. Τσίπρα: "Να μεταφέρουμε στο εξωτερικό την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να βγει από την κρίση με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Κι όχι στο εσωτερικό της χώρας τους εκβιασμούς των πιστωτών που προσβάλλουν την εθνική μας αξιοπρέπεια".


Μνημόνιο = Δραχμή

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον λαό, στον οποίο και κατέθεσε προς έγκριση το πρόγραμμα “και όχι στην τρόικα”, να αξιολογήσει "με λογισμό" τις θέσεις του. Το “επεξεργασμένο, ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο, βήμα προς βήμα, σύγχρονο πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς”, την “μόνη αξιόπιστη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση στο Μνημόνιο”. Κι έτσι ξεδίπλωσε τους βασικούς του άξονες, ξεκινώντας ακριβώς από τη νέα διαχωριστική γραμμή, το Μνημόνιο. “Δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο κακό Μνημόνιο”. “Αλλάζοντας μόνο τη δόση του θανατηφόρου φαρμάκου δεν αποτρέπεις τον θάνατο. Πρέπει να αλλάξεις το ίδιο το φάρμακο”. Έτσι επανέλαβε, από τη μεριά του, τη δέσμευση για ακύρωση του Μνημονίου, την “πρώτη πράξη που θα κάνει η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς”. Και εξήγησε ότι το Μνημόνιο, εκτός από τις κραυγαλέες κοινωνικές του επιπτώσεις, “απέτυχε να αντιμετωπίσει τον θεμελιώδη λόγο επιβολής του, την κρίση δανεισμού της χώρας από τις αγορές”. Εξήγησε ότι αυτή η πολιτική κατέστησε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μη βιώσιμο. Μα κι ότι αποτελεί τη βέβαιη οδό για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Όπως είπε: “Είναι μηχανισμός οριστικής χρεωκοπίας και εξώθησης της χώρας σε οικειοθελή αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Τη μόνη έξοδο από την Ευρωζώνη που είναι θεσμικά δυνατή. Τα ψευτοδιλήμματα 'Μνημόνια ή δραχμή' χρησιμοποιούνται για να κρύψουν τη μόνη υπαρκτή εξίσωση: Μνημόνιο = επιστροφή στη δραχμή”. Με αυτό το σκεπτικό, παρουσίασε τις προτεραιότητες που θέτει στο πρόγραμμά του, ζητώντας από τον κόσμο να του δώσει την έγκριση να προχωρήσει. Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και το κατάλληλο δυναμικό για να προχωρήσει στις αναγκαίες ανατροπές: "Έχουμε το άξιο και εξειδικευμένο στελεχικό δυναμικό, κορυφαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς, με διεθνή καταξίωση, πολιτική εμπειρία και αγωνιστική ετοιμότητα να εφαρμόσουν με επιτυχία αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα".

Προς την ιστορική ανατροπή της 17ης Ιουνίου

Σε συνέντευξή του, λίγες μέρες νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε μια αρκετά πιθανή εξήγηση στο γιατί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμική πρωτιάς στην κοινωνία, η παράσταση νίκης στις δημοσκοπήσεις δείχνει Νέα Δημοκρατία. Μίλησε λοιπόν για την εκτόξευση του σχήματος, από 4,7% στις εκλογές του 2009 στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 6 Μαΐου και τώρα στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς τις ανατροπές που συμβαίνουν κάθε μέρα. Χρειάζεται "όνειρο για να ανοίξει ο δρόμος στην ελπίδα". Γιατί ήταν μόλις πριν λίγες εβδομάδες που στον δημόσιο λόγο επικρατούσε η άποψη ότι το Μνημόνιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Έγινε όμως το βήμα στις προηγούμενες εκλογές, όπως επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, και πια όλοι μιλάνε για την ανάγκη “επαναδιαπραγμάτευσης”. Τώρα λοιπόν μένει να ολοκληρωθεί το βήμα.
“Στις 17 Ιουνίου αντιπαρατίθεται το χθες με την ελπίδα” ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και λίγο παρακάτω, μιλώντας για τις αποκαλύψεις του Reuters και το τηλεφώνημα Παπαδήμου σε Μπαρόζο, τόνισε: “Είναι απόδειξη της ηθικής και πολιτικής κατάπτωσης του εγχώριου κατεστημένου. Ενός πανικόβλητου κατεστημένου, που το έχει ξεβράσει το κύμα αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας που σήκωσε ο ελληνικός λαός στις 6 Μαΐου και τώρα κατευθύνει την ιστορική ανατροπή της 17ης Ιουνίου”. Γιατί ήταν μόλις πριν λίγα 24ωρα που παρουσιαζόταν η Ελλάδα ως "το μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης. Σήμερα, όμως, η ραγδαία επιδείνωση της ισπανικής κρίσης επιβεβαιώνει την επιμονή της Αριστεράς ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό κι άρα χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση, χρειάζεται συνολική επανεξέταση του ευρωπαϊκού πλαισίου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης, αφού η "τράπουλα" στην Ευρώπη "ξαναμοιράζεται". Ανοίγεται το πεδίο για τη διεκδίκηση αλλαγών, την αξιοποίηση της ισότιμης συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη και την προώθηση των αναγκαίων "ανατροπών" εντός και εκτός συνόρων.

Ο κορμός του προγράμματος

Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές παρεμβάσεις και μέτρα εφαρμογής με άμεση, βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη απόδοση.

Αφετηρία του είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων. Και η αντικατάστασή του από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση. Βήμα δεύτερο, η καταγγελία των επαχθών όρων, η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και η αναζήτηση ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο τη δραστική του μείωση. Παράλληλα, θα διεκδικήσει τη σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης). Όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρουσίαση: "Χωρίς κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του συσσωρευμένου χρέους και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την πληρωμή των τόκων για το συσσωρευμένο χρέος και τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων και δημοσίων πολιτικών".

Στον πυρήνα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βρίσκεται η κατάργηση των αντεργατικών μέτρων και χαρατσιών. Έτσι, ανάμεσα σε άλλα, δεσμεύεται για:
- Άμεση κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις.
- Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461,5 ευρώ.
- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό.
- Άρση της κατάργησης της μετενέργειας και επαναφορά της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
- Κατάργηση των ειδικών επιβαρύνσεων (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας.
Τρεις κεντρικοί στόχοι που θέτει με τις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι: Η υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής. Η σταθεροποίηση της οικονομίας, για την αποτροπή ακόμη πιο μαζικής και ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής. Και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας, με διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών. Και την επίτευξη των στόχων θα την επιδιώξει με την αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Προϋπόθεση είναι η ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.

Με ασπίδα κοινωνικής προστασίας απαντά στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Έτσι, θα θέσει σε κινητοποίηση όλον τον κρατικό μηχανισμό για την ανακούφιση των ανέργων, των αστέγων, των μικροσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε εθνικοποίηση και, ακολούθως, κοινωνικοποίηση των Τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επίσης, θα παγώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία Δημόσιων Οργανισμών που πέρασαν στο περίφημο Ειδικό Ταμείο. Στόχος είναι να επανέλθουν, σταδιακά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.).

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος αποτελεί, ίσως, από τα πιο κομβικά στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ανοίξει μέτωπο με τις δυνάμεις της διαπλοκής, αυτές που χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας “πραγματικό πελατειακό κράτος”, αναφερόμενος στους “ανεξέλεγκτους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, τους κρατικοδίαιτους τραπεζίτες και το πολιτικό προσωπικό που διασφάλιζε την εξουσία τους”. Δεν ήταν τυχαίο που ο κόσμος κατά την παρουσίαση πραγματικά ξεσπάθωσε υπέρ της, αυτονόητης σε πληθώρα χωρών, θέσπισης κανόνων στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων και στη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει επίσης σε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που παραβιάζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Και θα κάνει πράξη το πάγιο αίτημα της Αριστεράς: Θα καθιερώσει την απλή αναλογική.

Στη μεταναστευτική πολιτική θα προχωρήσει σε ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αιτιών του φαινομένου. Επίσης, σταδιακά θα παραχωρήσει ταξιδιωτικά έγγραφα για τον μεγάλο όγκο των μεταναστών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος. Ενώ θα επιδιώξει τον εξορθολογισμό του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, όπως την πάταξη των κυκλωμάτων σύγχρονης δουλείας.

Στην εξωτερική πολιτική, επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να της δώσει νέα πνοή, αναπτύσσοντας σχέσεις με αναπτυσσόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, με τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική. Στόχος επίσης είναι η εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση των σχέσεων με τη Τουρκία.

www.avgi.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου