Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η Ομιλία του βουλευτή Σπύρου Μοσχόπουλου στη Βουλή στις 15/11/2011

Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,



Ζούμε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές.  Επί δύο χρόνια η παρούσα Βουλή βρίσκεται σε καθημερινή ετοιμότητα. Επί δύο χρόνια η Ελληνική Κυβέρνηση, το σύνολο της χώρας δίνει μάχες για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Η κάθε
μέρα που περνάει είναι μια ξεχωριστή και σκληρή μάχη. Η κρίση που βιώνουμε είναι μια πρωτοφανής γενικευμένη κρίση. Φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Οι ανέλεγκτες και αλλόκοτες διεθνείς οικονομικές δυνάμεις έπαιξαν και παίζουν, εις βάρος μας πολλά παιχνίδια. Οίκοι αξιολόγησης, επενδυτικά funds, διάφοροι κερδοσκόποι καλλιέργησαν, καλλιεργούν αλλά και ποντάρουν στην κατάρρευση μας. Τερατώδη παιχνίδια σκηνοθετήθηκαν από ύποπτα κέντρα που προέβλεπαν την επιστροφή στη δραχμή. Αρκετές στιγμές νοιώσαμε και νοιώθουμε τα γόνατά μας να λυγίζουν από το βάρος των ευθυνών και των δυσκολιών.



Μέσα σε αυτό το κλίμα και μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης καταστροφής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει επώδυνα και μερικές φορές άδικα μέτρα.


Εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μόνοι έως τώρα,  αναγκαστήκαμε να στηρίζουμε πολιτικές καθόλου δημοφιλείς, που έπλητταν ευθέως τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων. Οδηγός όμως στην πολιτική μας συμπεριφορά ήταν η πίστη πως ανεξάρτητα από το πολλαπλό κόστος, το οικονομικό, το κοινωνικό, το πολιτικό, μπορούσε να αρθεί το Εθνικό αδιέξοδο. Περάσαμε από τις συμπληγάδες της αμφισβήτησης, της στείρας αντιπολίτευσης, της υπονόμευσης και της υποκρισίας. Διότι είναι υποκριτική η στάση όλων αυτών, που κόπτονται σήμερα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, προϊόν της προηγούμενης δανειακής σύμβασης, που δεν στήριξαν προσδοκώντας τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, ενώ γνώριζαν ότι είναι απαραίτητη για την ομαλή πορεία της χώρας. Διότι είναι υπονομευτική για την πορεία της οικονομίας μας η αναφορά όλων εκείνων που διαδίδουν, ότι παρά τις θυσίες του Ελληνικού λαού, το 2020 θα βρισκόμαστε στην ίδια θέση που βρισκόμασταν το 2009, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι το 2020 θα έχουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς ύφεση και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ το 2009 μας παραδόθηκε μια οικονομία με 36 δις έλλειμμα, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ύφεση και ανεργία.


Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ πως η Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 είναι μια ιστορική μέρα, που αλλάζει τα δεδομένα. Τα αποτελέσματα αυτής της συνόδου κορυφής κατέδειξαν τα εξής σημαντικά. 

Πρώτον, αναγνώριση των θυσιών του λαού μας, των προσπαθειών και των σκληρών διαπραγματεύσεων, αλλά και των αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυβέρνησης.


Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση έστω και αργά, κατάφερε να ξεπεράσει τους δισταγμούς και στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα, που είναι βέβαια και δικός της αγώνας.


Τρίτον οι επιτυχίες της συνόδου μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για πιο συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση, που σήμερα κλυδωνίζεται και αυτή από τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα. Στους κόλπους αυτής της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  μπορεί να αισθάνεται το κάθε κράτος μεγαλύτερη σιγουριά, ενώ η ίδια η Ένωση θα είναι πιο δυνατή και ανταγωνιστική δύναμη στη διεθνή σκακιέρα.


Και τέταρτον η χώρα μας πήρε μια βαθιά ανάσα και στην ουσία πέτυχε να έχει μετά τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις μια νέα συμφωνία, που ελαττώνει τα χρέος μας κατά 100 δις ευρώ, που ενισχύει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος με 30 δις ευρώ, που δίνονται στο ελληνικό δημόσιο για αγορά κοινών μετοχών, που ελαττώνει σε ετήσια βάση τις υποχρεώσεις μας σε τόκους κατά 5 δις ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα ενός νέου δανείου 100 δις ευρώ, που δημιουργεί υποχρεώσεις αλλά και προοπτικές για να πάψουμε να ζούμε με δανεικά.


Δεν είμαστε όμως αφελείς να πιστεύουμε πως η επιτυχία αυτή εξασφάλισε το μέλλον. Απλά δίνει την ευκαιρία να αγωνιστούμε από καλύτερη θέση για το μέλλον της πατρίδας μας κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε χωρίς δισταγμούς, αγκυλώσεις και αδικαιολόγητα χρονοτριβή.


Από εμάς εξαρτάται η επιτυχία. Ο λαός μας βρίσκεται στα όριά του. Δεν αντέχει άλλα βάρη. Δεν αντέχει άλλο ο χαμηλόμισθος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, οι μικρομεσαίοι την ελάττωση του εισοδήματός τους. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης.


Αυτό που μεγαλώνει όμως τη δυσαρέσκεια είναι η άνιση κατανομή των βαρών. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όποτε έρθει, θα πρέπει να δημιουργήσει ορθολογικότερη βάση, να είναι αποτελεσματικό και δίκαιο. Πρέπει να δίνει την αίσθηση δικαιοσύνης στους πολίτες, που αισθάνονται ολοένα και πιο έντονο το σφίξιμο και την ελπίδα να χάνεται.


Δεν μπορεί πλέον την ώρα που ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο βιοπαλαιστής φορτώνεται ως το πρόχειρο και ευπειθές υποζύγιο τα βάρη, την ίδια ώρα οι επιτήδειοι, αυτοί που είχαν και έχουν τις άκρες παντού και πάντα να είναι οι άφαντοι και ανώνυμοι των αρμόδιων υπηρεσιών. Όλοι αυτοί έχουν και πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο. Η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η φοροκλοπή είναι ο δυναμίτης στη λειτουργία του κράτους αλλά και της κοινωνικής συνοχής.


Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια. Η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, ο νέος νόμος του ΑΣΕΠ, ο νόμος για τη διαφάνεια, ο νέος χάρτης της αυτοδιοίκησης, ο νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδείας και της υγείας, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η διεθνής συνεργασία για τα οικονομικά εγκλήματα και τόσα άλλα νομοσχέδια που έχουν γίνει νόμοι του κράτους , είναι σημαντικά βήματα που δίνονται σαν παρακαταθήκη στη νέα κυβέρνηση.


Θα πρέπει η Νέα Κυβέρνηση υπό το Λουκά Παπαδήμο, παίρνοντας όλη αυτή την κληρονομιά να προχωρήσει με πιο γοργά, πιο αποφασιστικά βήματα, με τόλμη και αποφασιστικότητα για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και έχει ανάγκη ο τόπος μας.


Όμως για να μπορέσει να το πράξει, θα πρέπει η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν με το συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί, να είναι ειλικρινής, υπεύθυνη και όχι υποκριτική.


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, κάνουμε σήμερα ένα πρωτόγνωρο πείραμα στην πολιτική ιστορία του τόπου μας, που πρέπει να πετύχει. Το πείραμα αυτό στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αποτελεί μονόδρομο για να κερδίσουμε τον Εθνικό μας στόχο, που είναι η σωτηρία της χώρας μας. Καταδεικνύει την ωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος, βοηθά στην ανάκτηση της βαθιά πληγωμένης αξιοπιστίας μας εντός και εκτός Ελλάδος και δίνει ελπίδα και προοπτική για το μέλλον της πατρίδας μας.


Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου