Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σφραγίδα ακροδεξιάς

Η κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" πήρε ψήφο εμπιστοσύνης χθες, συμπτωματικά παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τονίστηκε το ιδιόρρυθμο της σύνθεσής της - πλάι στους σοσιαλιστές και τους κοινοβουλευτικούς δεξιούς οι ακροδεξιοί υπουργοί.


Πρόκειται για συμβολική επικύρωση της εκδικητικής ρητορικής των συντηρητικών - αντιδραστικών δυνάμεων, με την οποία σταδιακά επιχειρείται η απαξίωση της δημοκρατικής Μεταπολίτευσης, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, η μετατροπή της κρίσης σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους απογόνους της χούντας. Είναι εντυπωσιακό ότι μόνον ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου αρνούμενος να προσχωρήσει στη μετάλλαξη της μεταπολιτευτικής συνθήκης και στην ένταξη του ΛΑΟΣ στο τόξο των δυνάμεων της "εθνικής συνευθύνης". Όσο κι αν προβάλλεται ως άλλοθι η ιδιομορφία του ΛΑΟΣ, που είναι δημιούργημα της "τηλεοπτικής δημοκρατίας", το κόμμα αυτό, παρά τις μεταμφιέσεις του, παραμένει ακροδεξιό.

Πριν από λίγα χρόνια η συμμετοχή του ακροδεξιού Χάιντερ στην αυστριακή κυβέρνηση είχε προκαλέσει κύματα ευρωπαϊκών αντιδράσεων, ακόμη και αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων που έβαζαν σε πολιτική καραντίνα την Αυστρία. Τώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στέλνουν τα συχαρίκια τους στην Αθήνα και η συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ επιχειρείται να καλυφθεί από τις "αναγκαιότητες" της κρίσης. Άλλη μία απογοητευτική εικόνα από τις χώρες της ευρωπαϊκής ενότητας, που ιδρύθηκε πάνω στην εμπειρία της αντιφασιστικής νίκης. Τελικώς η οικονομική κρίση όχι μόνο παράγει ακροδεξιές συμπεριφορές στην κοινωνική βάση, αλλά νομιμοποιεί την ακροδεξιά συμμετοχή στην τελετουργία του συστήματος εξουσίας.

Αυτή η μετάλλαξη συνοδεύεται με επίθεση στην αριστερά. Η αριστερά, παρά τις ανεπάρκειές της και, κυρίως, τον κατακερματισμό της, παραμένει η δύναμη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος από τις μνημονιακές αλλοιώσεις, η δύναμη που προσδίδει υπόσταση στην εθνική αξιοπρέπεια ως συστατικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου, 38 χρόνια μετά, αποκτά, λοιπόν, νέα επικαιρότητα. Και υπενθυμίζει ότι το διακύβευμα της Εξέγερσης παραμένει ζωντανό. Παρά τον σχηματικό χαρακτήρα του, το σύνθημα "Ψωμί - παιδεία - ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73", που ακούστηκε στις πλατείες των Αγανακτισμένων, σηματοδοτεί την κρίση της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας και των κοινωνικών κατακτήσεών της. Και προειδοποιεί για τη ρεβάνς με τους ακροδεξιούς υπουργούς, την ψευδώνυμη εθνική ενότητα και τη λεηλασία της πολιτικής από τις αγορές. Δηλαδή για την επιχειρούμενη λεηλασία της κοινωνίας.

Πηγή:avgi.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου