Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Προσπάθειες εκτόνωσης από την κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις

Σε μικρές κινήσεις εκτόνωσης της θύελλας αντιδράσεων ενάντια στο χαράτσι προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο μελετά ελαφρύνσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά για τα λάθη στον υπολογισμό του χαρατσιού λέει "πληρώστε και τα διορθώνουμε μετά". Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο κίνημα απειλούνται με πειθαρχικά μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, δόθηκε εντολή από τον Ευ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση ώστε να λυθούν προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν προκύψει για διάφορες κοινωνικές ομάδες. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε επίσης η είσπραξη του ειδικού τέλους για το 2012 μέσω της ΔΕΗ να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις. Αποφασίστηκε ακόμη η ΔΕΗ να στείλει στους δήμους όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί. Αν προκύψει ζήτημα συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.

Πάντως, στη σύσκεψη υποστηρίχθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Παράλληλα, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί "καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών" και αναφέρθηκε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, "να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες".

Τέλος, αποφασίστηκε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής να κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του υπουργείου, "θέλουν να εμφανίζονται ως 'ηγέτες' ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου".
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς τάχθηκε κατά της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.

http://www.avgi.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου