Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Αύριο 25/11, γιορτάζει η Αγία Αικατερίνη Κουντουράτων.

Αύριο 25 Νοεμβρίου, γιορτή της μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης, γιορτάζει το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης στα  Κουντουράτα της Λειβαθούς. 

Το εκκλησάκι είναι κτισμένο εκεί που άλλοτε έστεκε, ένας επιβλητικός, μεγαλοπρεπής ναός, αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη.  Ο ναός  δεν άντεξε στην μανία του εγκέλαδου, το 1953, και καρτέρευσε ολοσχερώς. Διασώθηκε  όμως, η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και άλλες εικόνες, μανουάλια, ο θρόνος της Παναγίας, και τα Ιερά Σκεύη.  

Η προσεισμική εκκλησία  ήταν ιδιοκτησία, της οικογένειας Κούπα.   Αμέσως μετά η εκκλησία λειτουργούσε σε μια πρόχειρη παράγκα, που είχε κατασκευασθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας των αδελφών Αριάδνης και Μαρίας Αικατερίνης Κούπα, στην είσοδο του χωριού.  Με το πέρασμα του χρόνου η πρόχειρη κατασκευή δεν άντεξε και το εικόνισμα της Αγίας Αικατερίνης μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κουντουράτων, ενώ οι εικόνες και τα άλλα εκκλησιαστικά σκεύη σε εκκλησία της Πεσάδας.  
 
Το 2001, στο μέρος της παλιάς εκκλησίας, τοποθετήθηκε ένα πανέμορφο προκατασκευασμένο εκκλησάκι και έκτοτε το πανηγύρι γίνεται εκεί.     

Από μαρτυρίες παλαιοτέρων,  άλλοτε γινόταν μεγάλο πανηγύρι, με πολλούς ιερείς, χορωδία, πολλές  αρτοκλασίες και σπερνά, και πιστούς, όχι μόνο από τα Κουντουράτα, Πεσάδα και τα γύρω χωριά αλλά και από όλη τη Λειβαθώ.

Ο Τηλεβόας Κεφαλονιάς εύχεται σε όλες τις Αικατερίνες, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Η Αγία Αικατερίνη βοήθειά μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου