Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Μέρκελ απειλεί με σκληρότερα μέτρα όλη την Ευρωζώνη

Η ανάγκη για έκδοση ευρωομολόγων και ο νέος ρόλος που πρέπει να αναλάβει η ΕΚΤ χωρίζουν πλέον τον γαλλογερμανικό άξονα, καθώς στη χτεσινή συνάντηση στο Στρασβούργο, παρουσία και του νέου Ιταλού πρωθυπουργού, η καγκελάριος στύλωσε τα πόδια επιμένοντας στις πάγιες θέσεις της, πως πρώτα θα γίνουν αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας της Ε.Ε. με αυστηρότερους κανόνες για τους δημοσιονομικά άτακτους και μετά θα συζητηθούν τα ευρωομόλογα και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Ο γαλλικός Τύπος είναι απογοητευμένος από τη ικανότητα του Σαρκοζί να διαπραγματευτεί ισότιμα και η "Le Monde" σημείωσε στο χτεσινό της άρθρο πως "οι Γερμανοί κυριαρχούν στα πάντα και εμείς περιμένουμε τις αποφάσεις τους χωρίς να έχουμε επαφή με τα γεγονότα". Οι νέες προτάσεις για τις αλλαγές των συνθηκών θα ετοιμαστούν για να συζητηθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

 "Σκουπίδι" η Πορτογαλία
Και ενώ η Μέρκελ έχει μπλοκάρει κάθε απόφαση, χθες η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας στην κατηγορία των σκουπιδιών δημιουργώντας μεγαλύτερες δυσχέρειες και για την εκτεθειμένη στο πορτογαλικό χρέος Ισπανία. Παράλληλα, σε οξεία κρίση εισέρχεται και το Βέλγιο, που δανείζεται πλέον σε επιτόκια - ρεκόρ 5,5% για τα δεκαετή ομόλογα.

Πρώτα ο πάτος!
Σοκαριστική ήταν η απάντηση του Χορστ Ράιχενμπαχ στην εφημερίδα "Die Welt" πως οι ξένοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν για την ελληνική οικονομία μόλις αυτή πιάσει πάτο!

http://avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου