Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Επερώτηση του ΠΣ κου Γιαννάτου για την συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών της ΠΙΝ και η απάντηση της κας Σαρδελή.


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Του Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, Λευτέρη Γιαννάτου, προς 1) Τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου και 2) Την Θεματική Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής Μικρών Νησιών & Συγκοινωνιακής Σύνδεσης Μεταξύ των Νησιών & της Π.Ι.Ν. Σμαράγδα Σαρδελή, με θέμα τη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών.

Η επερώτηση 


Α. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κύρια προϋπόθεση για τη συνοχή της Περιφέρειάς μας είναι η επαρκής συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των νησιών αυτής.
Επίσης γνωρίζετε, ότι το βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται στην ύπαρξη της Περιφέρειάς μας και υποστηρίζουν το διαμελισμό αυτής και την απορρόφησή της από άλλες Περιφέρειες της Χώρας, είναι η ανεπάρκεια της συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών μας.
  • Για τους παραπάνω λόγους, πίστευα ότι, κατά το πρώτο έτος της θητείας σας στην αιρετή πλέον Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα αποτελούσε άμεση προτεραιότητά σας η βελτίωση της συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών μας. Μάταια όμως ...
Κατά το έτος που προηγήθηκε της λειτουργίας της αιρετής περιφέρειας, τα νησιά μας συνδέονταν αεροπορικώς, κατά τους θερινούς μήνες τρεις φορές την εβδομάδα και κατά τους χειμερινούς μήνες δύο φορές την εβδομάδα.

Σχεδόν ένα έτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, η ανωτέρω κατάσταση παραμένει όμοια, γεγονός εκ του οποίου συνάγεται ότι δεν καταφέρατε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για τη βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης των νησιών μας.

Ήδη ανακοινώθηκαν τα χειμερινά αεροπορικά δρομολόγια της εταιρίας που συνδέει τα νησιά μας (SKY EXPRESS), τα οποία είναι μόλις δύο την εβδομάδα, και μάλιστα σε ημέρες και ώρες που δεν εξυπηρετούν ούτε καν την μετακίνηση των Περιφερειακών Συμβούλων για τη συμμετοχή τους στα Περιφερειακά Συμβούλια. Και να σκεφτεί κανείς ότι η παραπάνω εταιρία ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Κράτος ως άγονη γραμμή για την επαρκή αεροπορική σύνδεση των νησιών μας.

Β. Επίσης, όπως κάθε έτος, έτσι και τώρα που πλέον η Περιφέρειά μας είναι αιρετή, η Ζάκυνθος, κατά τους χειμερινούς μήνες, ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ακτοπλοϊκά με το κοντινότερο εις αυτήν νησί της Περιφέρειάς μας, την Κεφαλονιά.

Γ. Πρόσφατα, κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως άγονη γραμμή η αεροπορική γραμμή Αθήνα - Ζάκυνθος – Αθήνα, και γι’ αυτό το λόγο επιδοτείται η αεροπορική εταιρία που μας συνδέει με την Πρωτεύουσα (OLYMPIC AIR). Οι Ζακυνθινοί πολίτες πίστεψαν ότι τα βάσανά τους τελείωσαν. Και πάλι όμως, μάταια ..

Ενώ θα ανέμενε κανείς ότι τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνταν σε ώρες κατά τις οποίες θα επέτρεπαν στον Ζακυνθινό πολίτη να ταξιδεύει στην Αθήνα για να κάνει τις δουλειές του και να επιστρέφει στη Ζάκυνθο αυθημερόν, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται σε ώρες εντελώς ακατάλληλες για τον παραπάνω σκοπό.

Καταρχήν, την ημέρα του Σαββάτου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αεροπορικό δρομολόγιο από Αθήνα προς Ζάκυνθο και αντίστροφα. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ (1) δρομολόγιο, δηλ. δεν υπάρχει δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος στην Αθήνα και να επιστρέψει αυθημερόν αεροπορικά, και μάλιστα σε ώρες παντελώς ακατάλληλες. Το παραπάνω μοναδικό δρομολόγιο αναχωρεί από την Αθήνα στις 17:30 και από την Ζάκυνθο στις 19:00, δηλ. σε ώρες όπου δεν λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λόγος να προτιμήσει κάποιος να ταξιδέψει αεροπορικώς.

Δ. Το τελειωτικό χτύπημα όμως στο νησί της Ζακύνθου, δίνεται από την επικείμενη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που συνδέουν την Ζάκυνθο με την Κυλλήνη σε μόλις τρία δρομολόγια ημερησίως. Σημειωτέον ότι το νησί της Ζακύνθου αποτελεί τον πέμπτο σε κίνηση τουριστικό νησιωτικό προορισμό στην Ελλάδα. Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί ταφόπλακα για κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στο νησί της Ζακύνθου. Ο δικαιολογητικός λόγος, εκ μέρους της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ Κοινοπραξίας Πλοίων που υπάρχει στο νησί της Ζακύνθου, είναι η μείωση της κίνησης του επιβατηγού κοινού.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. Περιφερειάρχα και κ. Θεματική Αντιπεριφερειάρχα :  

1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα για την βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης των νησιών μας;

Εάν πραγματοποιήσατε κάποια σχετική ενέργεια, για ποιο λόγο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα;

Ποιες ενέργειες σκοπεύετε να πράξετε από τούδε και στο εξής για να αποκτήσουν τα νησιά μας καθημερινή αεροπορική σύνδεση, και μάλιστα δύο φορές την ημέρα, πρωινές και βραδινές ώρες, έτσι ώστε ο Επτανήσιος πολίτης να δύναται να ταξιδεύει στα νησιά της Περιφέρειάς μας και να επιστρέφει στον τόπο του αυθημερόν;

2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα για να υπάρξει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθημερινή αμφίδρομη ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ζακύνθου – Κεφαλονιάς; Εάν πραγματοποιήσατε κάποια σχετική ενέργεια, για ποιο λόγο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα; Ποιες ενέργειες σκοπεύετε να πράξετε από τούδε και στο εξής για να υπάρξει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθημερινή αμφίδρομη ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ζακύνθου – Κεφαλονιάς;

3. Ποιος ο συνολικός σας σχεδιασμός προκειμένου να δρομολογηθεί οριστική λύση στο οξύτατο πρόβλημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης, αεροπορικής και ακτοπλοϊκής, των νησιών μας;

4. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα για την βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Ζακύνθου – Αθήνας; Εάν πραγματοποιήσατε κάποια σχετική ενέργεια, για ποιο λόγο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα; Ποιες ενέργειες σκοπεύετε να πράξετε από τούδε και στο εξής για να αποκτήσει η Ζάκυνθος με την Αθήνα καθημερινή αεροπορική σύνδεση, και μάλιστα δύο φορές την ημέρα, πρωινές και βραδινές ώρες, έτσι ώστε ο Ζακυνθινός πολίτης να δύναται να ταξιδεύει στην Αθήνα και να επιστρέφει στη Ζάκυνθο αυθημερόν;

5. Για όσον αφορά την ανωτέρω αναφερθείσα μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Ζακύνθου - Κυλλήνης - Ζακύνθου σε μόλις τρία δρομολόγια την ημέρα, ποιες ενέργειες σκοπεύετε να πράξετε για να αποφευχθεί αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ ΣΑΡΔΕΛΗ, ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΓΙΑΝΝΑΤΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 

κ. Γιαννάτε,

Πράγματι μας εξέπληξε η επιστολή σας σχετικά με το έργο μας και τις δράσεις όσον άφορα τις συγκοινωνίες των νησιών μας και τούτο, διότι:
  • Λίγες μέρες μετά της ανάληψη των αρμοδιοτήτων μου γύρω από τις συγκοινωνίες, στο Συνέδριο των Μικρών Νησιών, έθεσα το θέμα των συγκοινωνιών με ιδιαίτερη έμφαση στις συγκοινωνίες ειδικά των Μικρών Νησιών της ΠΙΝ για τα οποία είμαι υπεύθυνη, παρουσία Υπουργών Ντόλιου και Ρήγα.
  • Τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από εισήγηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Επτανησιακή Αναγέννηση», Γιώργου Καλούδη, ψηφίσαμε την καθημερινή ακτοπλοϊκή και αεροπορικήσύνδεση των νησιών μας, απόφαση την οποία και αποστείλαμε στα αρμόδια Υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας.
  • Στις 2 Ιουνίου 2011 είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τον Περιφερειάρχη σε σύσκεψη στο ΥΘΥΝΑΛ και προφορικώς, αλλά και εγγράφως έθεσα τα προβλήματα που αφορούν τη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών μας, τονίζοντας ιδιαίτερα την απόφαση του Π.Σ. για καθημερινή σύνδεση μεταξύ των νησιών μας, κάτι που θα μας ενώσει πολύ περισσότερο και θα μπορούμε να μιλάμε για Περιφερειακή Συνοχή.
  • Όπως γνωρίζετε, το Π.Σ. αποφάσισε για συμμετοχή και του Περιφερειάρχη Ι.Ν. στο Σ.Α.Σ., ανώτατο όργανο του Υπουργείου Ναυτιλίας, τουλάχιστον όταν πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν την Π.Ι.Ν. Εκδώσαμε ψήφισμα στο Π.Σ. στην Κεφαλονιά, κατόπιν εισήγησής μου, όπως ξέρετε, για την έντονη δυσαρέσκειά μας για την κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά το μπλοκάρισμα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων σχετικά με το Ρωσικό Νηογνώμονα, ειδικά για τα μικρά νησιά που είχαν αποκοπεί δραματικά από την υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Αρκετές ήταν και οι συσκέψεις και επαφές με αρμόδια κατά τόπους Λιμεναρχεία, αλλά και καθημερινή επαφή με Υπουργεία για διεκπεραίωση προβλημάτων και διερεύνηση λύσεων.
  • Από την πρώτη κιόλας μέρα μετά τον ορισμό μου από τον Περιφερειάρχη, ως Αντιπεριφερειάρχη Μικρών Νησιών και Νησιωτικής Πολιτικής, προσπάθειά μου ήταν η καταγραφή των ήδη υπαρχουσών συγκοινωνιακών συνδέσεων της Π.Ι.Ν. και προβλημάτων θαλασσίων και εναερίων, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τις αναβαθμίσουμε. Όποιες Υπουργικές πόρτες συναρμόδιες κι αν χτυπήσαμε δε βρήκαμε καμία μα καμία ανταπόκριση.
    Μια παροιμία λέει: «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»
Και πράγματι κ. Γιαννάτε, κουφές ήταν οι πόρτες των συναρμόδιων Υπουργείων Μεταφορών και Ναυτιλίας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την οποία κι εσείς ο ίδιος ψηφίσατε – αν και την εκπροσωπούσατε – να παραιτηθεί. Και να που φτάσαμε.

Μια κυβέρνηση που κατάργησε ακόμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας και κατάφερε τον Έλληνα ναυτικό και πολίτη, επαίτη μέσα στην ίδια του τη χώρα. Μια κυβέρνηση που κατέλυε Υπουργεία και άλλαζε τους Υπουργούς σαν πουκάμισα. 

Μέχρι να μάθει ο ένας, πήγαινε ο άλλος κ.ο.κ. μια κυβέρνηση που αντί να ενισχύει υποβαθμίζει της ζωτικής σημασίας άγονες γραμμές, μειώνοντάς τες και μετά μιλάμε για επιδότηση γραμμών, υδροπλάνα και μεταφορικό ισοδύναμο. Όλα ακόμη στο μηδέν και χωρίς σχεδιασμό, χωρίς οργάνωση, χωρίς προοπτική, χωρίς μέλλον.

Πώς, λοιπόν, εμείς σαν Περιφέρεια να μπορέσουμε να παράγουμε έργο όταν τις αποφάσεις μας αντί να τις αξιολογήσουν, τις πετούσαν στο καλάθι των αχρήστων; Όταν μας καταδικάζουν με ζημιογόνες αποφάσεις που αφορούν τα νησιά μας, χωρίς να μας ρωτήσουν, αλλά λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα αιτήματα των εταιριών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών.

Μήπως κατά τύχη κ. Γιαννάτε καταλάβατε πως κάνατε λάθος αποστέλλοντας σε μας την επιστολή και ενώ έπρεπε να τη στείλετε στην καταλυθείσα κυβέρνησή σας;
Ο καθένας από μας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Και όλοι είμαστε το ίδιο συνυπεύθυνοι, όταν δε μιλάμε αλλά ρίχνουμε τα βάρη αλλού.

Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και εγώ είμαστε σε επαφή με τις εταιρείες, οι οποίες όμως είχαν μέχρι πρότινος την εύνοια των Υπουργών σας αποφασίζοντας την καταδίκη των νησιών μας και των κατοίκων τους χωρίς εμάς.

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, αναθεωρώντας τις σκέψεις – απόψεις σας να απευθυνθείτε στον εαυτό σας και σε όσους στηρίξατε την κυβέρνηση που μας έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού και καταλάβετε «τις πταίει» για όλα όσα συμβαίνουν στις συγκοινωνίες των νησιών μας και όχι μόνο.


Εμείς προσπαθούμε – παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε – να βοηθήσουμε και τη Ζάκυνθο αλλά και όλα τα υπόλοιπα νησιά να μείνουν τουλάχιστον ως έχουν.

Και εγώ σαν κάτοικος ενός μικρού νησιού, την Ιθάκη, βιώνω καθημερινά τι σημαίνει συγκοινωνία και γι’ αυτό δε θα σταματήσω μαζί με τον Περιφερειάρχη και με όλους εσάς να διεκδικώ και να αγωνίζομαι για καλύτερες συγκοινωνίες, σεβασμό στα νησιά μας και τους κατοίκους τους.

Επισύναψη: 

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη, Σμαράγδας Σαρδελή προς τον αρμόδιο Υπουργό 

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από ενημέρωσή μου για τη δίμηνη παράταση των συμβάσεων που αφορούν τα νησιά της Π.Ι.Ν., θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής:

Όπως σας είναι γνωστό οι μέχρι τώρα συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας στην Π.Ι.Ν. αφορούσαν τις γραμμές:

1.Κέρκυρα – Διαπόντια νησιά (Ερείκουσα – Μαθράκι – Οθωνοί)
  1. 2.Άγιος Στέφανος – Διαπόντια νησιά (Ερείκουσα – Μαθράκι – Οθωνοί)
  2. 3.Κάλαμος – Μύτικας Αιτωλ/νίας
  3. 4.Κάλαμος – Επισκοπή – Μύτικας Αιτωλ/νίας και
  4. 5.Καστός – Μύτικας Αιτωλ/νίας.
Αναμφισβήτητα πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις αυτές και μετά τη δίμηνη ανανέωση, για την περίοδο 2011 – 2012. Επιπροσθέτως προτείνω:

• Τα μικρά αυτά νησιά θα πρέπει να έχουν καθημερινή σύνδεση το χειμώνα και πρωινή και απογευματινή για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα να υπάρχει δρομολόγιο σύνδεσής τους με τις πόλεις που υπάγονται διοικητικά, τα Διαπόντια με την Κέρκυρα και ο Καστός και ο Κάλαμος με τη Λευκάδα. Ακόμη, για τα προαναφερόμενα μικρά νησιά, μία φορά την εβδομάδα να γίνεται δρομολόγιο μεταφοράς καυσίμων.

• Με τη χρήση του «επίναυλου» που ανέρχεται στο ποσό του 3% της τιμής του εισιτηρίου και
αφορά τις τιμές στις άγονες γραμμές, να εφαρμοστεί στην Ιόνιο Περιφέρεια και μάλιστα να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Άγονης Γραμμής η οποία θα αποτελεί το μέσο διασύνδεσης των νησιών της Περιφέρειας. 
Να συνδέει τα νησιά Ζάκυνθο – Κεφαλονιά – Ιθάκη – Λευκάδα – Παξούς Κέρκυρα.

• Τήρηση της τακτικότητας των δρομολογίων όσον αφορά τη γραμμή Λευκάδα (Νυδρί) – Κεφαλονιά (Φισκάρδο) – Ιθάκη (Φρίκες) η οποία πρέπει να εξυπηρετεί καθημερινά

• Επίσπευση της διαδικασίας επαναδρομολόγησης των υδροπλάνων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Θα αποτελέσει την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα διασύνδεσης των νησιών

• Εκπροσώπηση στο Σ.Α.Σ, και ενημέρωση του Περιφερειάρχη όταν υπάρχουν θέματα συγκοινωνιακής σύνδεσης που αφορούν τα νησιά της Π.Ι.Ν..
Επικαλούμενοι την ευαισθησία σας πιστεύουμε ότι θα βοηθήσετε ουσιαστικά στον καλύτερο σχεδιασμό και ενίσχυση της συγκοινωνιακής σύνδεσης της Π.Ι.Ν. με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου