Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Μάκης Μεταξάς: Βρισκόμαστε στο όριο που χωρίζει τον μύθο από την ιστορία

       Το ΤΕΙ Ι.Ν., η ΛΕ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας συνδιοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα με θέμα τις πρόσφατες Αρχαιολογικές Έρευνες στην Περιοχή Ελειού – Πρόννων. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σαββάτο, 19 Νοεμβρίου 2011 στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ι.Ν.


       Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Προέδρου της Διοικούσας του ΤΕΙ Ι.Ν. κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια ο κ. Άγις Κονιδάρης ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος εμφανώς συγκινημένος ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του ΥΠ.ΠΟ κ. Παύλου Γερουλάνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων, ο Βουλευτής κ.
Σπύρος Μοσχόπουλος και ο Επίτιμος Δ/ντής Αρχαιοτήτων κ. Λάζαρος Κολώνας. Παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Σάμης και Ελειού-Πρόννων, ο Π.Σ. και επικεφαλής της ΑΝΑ.Σ.Α. κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο κ. Μάρκος Κοτσιλίνης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου από όλο το νησί.
       
       Προλόγισε ο κ. Ανδρέας Σωτηρίου, Προϊστάμενος ΛΕ΄ ΕΚΠΑ. Ευχαρίστησε τον κ. Μάκη Μεταξά, αλλά και τους δυο πρώην Δημάρχους της συγκεριμένης περιοχής κ. Ανδρέα Ζαπάντη και κ. Κώστα Ζαπάντη. Αναφέρθηκε στις τέσσαρις κατά χρονική σειρά ανασκαφές:

1- του θολωτού τάφου υπό την διεύθυνση του κ. Κολώνα το 1992

2- του σπηλαίου της Δράκαινας υπό τη διεύθυνση της κ. Στρατούλη

3- της νεκρόπολης των Πρόννων υπό τη διεύθυνση του κ. Σωτηρίου το 2008 και

4- της πρόσφατης στα Τζαννάτα υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλάκη το καλοκαίρι του 2011.

Τόνισε πως η Κεφαλλονιά έχει πλέον μπει δυναμικά στη διεθνή βιβλιογραφία καθώς οι: Κολώνας, Μόσχος, Στρατούλη, Σωτηρίου κ.α. έχουν δημοσιεύσει μελέτες, ανακοινώσεις και ποικίλα άρθρα τους σε επίπεδο διεθνές. Επικεντρώθηκε στα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι: την έλλειψη κονδυλίων, τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την κοινωνική αδιαφορία, ενώ ζήτησε για άλλη μια φορά την ένθερμη υποστήριξη της πολιτείας.

Ο κ. Μάκης Μεταξάς, εμπνευστής, παρακινητής και 'ψυχή' του συνόλου των ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή Ελειού-Πρόννων, Πρόεδρος Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, όλους όσους πίστεψαν στο όραμά του και τα ΜΜΕ που στήριξαν τις δράσεις αυτές. «Σήμερα» είπε «βλέπετε μπροστά σας την ‘άλλη’ Κεφαλλονιά, μια καινούργια Κεφαλλονιά… Βρισκόμαστε στο όριο που χωρίζει τον μύθο από την ιστορία». Στο τέλος δε της εκδήλωσης διένειμε σε όλους όσους συνεργάστηκαν στις ανασκαφές αναμνηστικά δώρα.

Η κ. Στρατούλη παρουσίασε τα ανασκαφικά αποτελέσματα του σπηλαίου της Δράκαινας και ανέλυσε όλες τις παραμέτρους που τεκμηριώνουν την διενέργεια κοινωνικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε αυτόν τον χώρο στο Φαράγγι του Πόρου, "έναν χώρο ιδιαίτερης κοινωνικής δραστηριότητας" ως ετόνισε. Αναφέρθηκε στην ταυτοποίηση νεολιθικού νήματος -μήκους μόλις ενός χιλιοστού- (βλ. φωτο) το οποίο τοποθετείται την 6η χιλιετία, είναι από φυτικό υλικό και θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα νήματα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Παρουσίασε επιγραμματικά την διαδικτυακή πύλη www.drakainacave.gr, καθώς επίσης και προγράμματα που απευθύνονται τόσο σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε μαθητές, ενώ έκλεισε προτείνοντας την αλλαγή χρήσης του παλιού Δημοτικού Περίπτερου του Πόρου σε σύγχρονο χώρο τεκμηρίωσης και παρουσίασης του ανασκαφέντος αρχαιολογικού υλικού.

Ο κ. Βασιλάκης έκανε μια συντομότατη ιστορική αναδρομή στις αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν αρχής γενομένης το 1810 έως και σήμερα στο νησί (Charles-Philippe de Bosset, Καββαδίας, Μαρινάτος, Κυπαρίσσης, Πέτρος Καλλιγάς). Μετέφερε αυτολεξεί την θέση του κ. Κολώνα «Σπουδαίο Μυκηναϊκό κέντρο… Βασιλικός θολωτός τάφος… Σηματοδοτεί την ύπαρξη του επίκεντρου εξουσίας στο Ιόνιο». Αναφέρθηκε λεπτομερώς στην τελευταία ανασκαφή. Περιέγραψε τον οργανωμένο οικιστικό χώρο, τα διαφορετικών αιώνων κατασκευής κτίρια του οικισμού (από 12ο έως πιθανόν και 16ο π.Χ.), εξέφρασε την απορία των επιστημόνων αναφορικά με εύρημα εγχάρακτο που ομοιάζει πιθανόν με σφραγίδα –το αίνιγμα αυτό απαιτεί οπωσδήποτε περαιτέρω μελέτη- (βλ. φωτο). Κλείνοντας ζήτησε την συνεργασία τοπικών αρχών και απλών πολιτών με τους αρχαιολόγους για να προχωρήσουν οι τόσο σημαντικές ανασκαφές, ενώ αφιέρωσε την ομιλία του με σεβασμό στους δυο Κεφαλλονίτες αρχαιολόγους Σπυρ. Μαρινάτο και Νικόλ. Πλάτωνα.

Ο κ. Geofftery Schmalz μίλησε για την αρχαϊκή και κλασική νεκρόπολη των Πρόννων. Παρουσίασε αναλυτικά τις πρόσφατες ανασκαφές (2008-2011) στο Παλαιόκαστρο, θέση Περδικόβρυση, όπου ήλθε στην επιφάνεια -στο Β.Δ. μέρος- νεκροταφείο με σημαντικότατα ευρήματα (ταφές σε πίθους βρεφών κ.α., περόνες σιδερένιες και χάλκινες, χάνδρες από ήλεκτρο, δακτυλίδι ασημένιο, νομίσματα κορινθιακά και από την Κράνη κ.α). Επίσης σε οικισμό βρέθηκαν ποικίλα κεραμίδια, άλλα με ίχνη φωτιάς που φανερώνουν πιθανή καταστροφή ταπεινών οικιών, άλλα που προέρχονταν από οικίες επιφανών οικογενειών, ένα σιδερένιο δρεπάνι κ.α. Πιθανολογείται και ύπαρξη ναού γιατί βρέθηκαν πολλά αναθήματα μεταξύ των οποίων ένα αγαλματίδιο και τμήμα κίονος. Οι ταφές που έχουν έλθει στην επιφάνεια στις περιοχές Α και Β ανήκουν στην μεν Α στον 6ο και 5ο αι. π.Χ., στην δε Β στον 6ο.

Τελευταία ομιλήτρια ήταν η ανθρωπολόγος κ. Liza Mackenzie η οποία μίλησε για τους ανθρώπους της νεκρόπολης των αρχαίων Πρόννων, πιθανή μορφή τους και δραστηριότητές τους.


Ευρυδίκη Λειβαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου