Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Έφυγε ο μουσουργός Αργύρης Κουνάδης.


Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή, στις 22 Νοεμβρίου 2011, ο Κεφαλλονίτικης καταγωγής, φημισμένος μουσουργός Αργύρης Κουνάδης. Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελληνικής μουσικής. Η κηδεία του θα γίνει στο Φράιμπουργκ.

Ο Αργύρης Κουνάδης, του Παναγιώτη, είναι ένας σύγχρονος και σπουδαίος Έλληνας μουσουργός.


Κεφαλλονίτικης καταγωγής, γεννήθηκε στη  Κωνσταντινούπολη Φεβρουάριο του 1924.  Σπούδασε στην πιάνο και ανώτερη θεωρητική μουσική στο ωδείο Αθηνών με το Δ. Μαρή, Σ. Φαραντάτο και Γ. Παπαϊωάννου.  Έλαβε υποτροφία από το ΙΚΥ το 1958, όπου πήγε στη Δυτική Γερμανία, στο Φράιμπουργκ όπου συνέχισε τις σπουδές του και έλαβε και το πτυχίο του διευθυντή ορχήστρας.  

Το 1961  έλαβε μέρος στον Διεθνή διαγωνισμό της Εταιρίας Σύγχρονης Μουσικής στη Κολωνία με επιτυχία. Δύο χρόνια μετά ανέλαβε καθηγητής της μουσικής στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Φράιμπουργκ. Το 1967 έλαβε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής στο Αμβούργο. Κατά το αμέσως επόμενο διάστημα 1967-1973 διεύθυνε όλα τα προγράμματα «Βίβα Μούζικα» της ίδιας της Σχολής.

Το έργο του

Έγραψε πολλά είδη κλασσικής μουσικής όπως μουσική δωματίου, μουσική για όπερες, αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (σε περισσότερες από δέκα ταινίες), καθώς και την μουσική σύνθεση πολλών ελληνικών τραγουδιών των δεκαετιών του 1970 και 1980. Από το σύνολο των έργων του, ξεχωρίζουν το «Χορικό» για συμφωνική ορχήστρα, τα «Ετεροφωνικά ιδιόμελα» για συμφωνική επίσης ορχήστρα, «Κουϊντέτο για πνευστά», «Κουαρτέτο για έγχορδα» κ.ά.. Επίσης οι, περισσότερο με σαρκαστικό χαρακτήρα, όπερες: «Το λαστιχένιο φέρετρο», «Τα μαγεμένα αναλόγια», «Απόδραση», «Τειρεσίας», «Βάκχαι» κ.ά.
Τα περισσότερα έργα του Α. Κουνάδη, μέχρι το 1980, είχαν παιχτεί σ΄ όλες τις χώρες της Δ. Ευρώπης, καθώς επίσης και  ΗΠΑ, Καναδά, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισραήλ, Πολωνία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, και στην Ελλάδα, τόσο στη Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και στο Μέγαρο Μουσικής.

Από τα ελληνικά τραγούδια, που έγραψε τη μουσική, ξεχωρίζουν περισσότερο το ωραίο θαλασσινό τραγούδι «Όρτσα τα πανιά», με τους αλληγορικούς στίχους των ψυχικών δυνάμεων της ελευθερίας, «Στη πλατεία Αβησσυνίας» και το «do you like the Greece» που απέδωσε σε πρώτη εκτέλεση ο Α. Καλογιάννης.

Φιλμογραφία

  1. Ουρανός (1962)
  2. Αντιγόνη (1961)
  3. Eroica (1960)
  4. Της νύχτας τα καμώματα (1957)
  5. Κυριακάτικοι ήρωες (1956)
  6. Το κορίτσι με τα μαύρα (1956)
  7. Θυσία της μάνας (1956)
  8. Τζο ο τρομερός (1955)
  9. Το ποντικάκι (Το κορίτσι με τα λουλούδια) (1954)
  10. Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται (1953)
  11. Ο πύργος των ιπποτών (1952)
Ο Α. Κουνάδης ομιλεί επίσης Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Πηγή: Βικιπαιδεία και άλλα sites.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου