Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΧΩΤΑΣ: ΤΟ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΟΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το δράμα του  «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ» συνεχίζεται με την παρούσα  πράξη να  έχει αρχίσει από τις 3 Αυγούστου 2011, με την έναρξη της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στο Ίδρυμα και του συνεπακόλουθου κλεισίματος τόσο της Βιβλιοθήκης όσο και του Λαογραφικού Μουσείου.

Κατά καιρούς,  επιφανή μέλη της κοινωνίας μας έχουν παρέμβει προσπαθώντας να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης για την  ομαλή λειτουργία του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Είναι προφανές ότι πλέον η σιωπή είναι συνενοχή και με την ιδιότητα μου ως Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Κεφαλονιάς και Προέδρου της διαπαραταξιακής επιτροπής από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που συστήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος λειτουργίας του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ, δεν προτίθεμαι να σιωπήσω, αλλά αντίθετα θα παραθέσω στη διάθεση κάθε Κεφαλλονίτη  όλα τα στοιχεία που κατόρθωσα να συλλέξω.

¨Όπως  είναι γνωστό  το πρόβλημα του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ είναι πρωτίστως οικονομικό και  οριοθετείται ως ακολούθως

Τα ετήσια ανελαστικά έξοδα του Ιδρύματος είναι

  • Μισθοδοσία και ΙΚΑ προσωπικού         140.000    Ε  ετησίως
  • Λειτουργικά ¨Εξοδα                             20.000    Ε  ετησίως

ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ                                 160.000   Ε  ετησίως
 
Τα προβλεπόμενα  τακτικά έσοδα του Ιδρύματος είναι

  • Έσοδα από ενοίκια ( Νομαρχία, ΙΕΚ)     36.800     Ε ετησίως
  • Έσοδα από εισιτήρια Μουσείου            17.000     Ε ετησίως (2010)

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ                                                           53.800  Ε  ετησίως
  Διαφορά                                                                     106200      Ε  ετησίως

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πόσο των ανελαστικών εξόδων δεν περιλαμβάνεται η παραμικρή δαπάνη για την ουσιαστική λειτουργία της βιβλιοθήκης και του Μουσείου, ήτοι χαρτί, μελάνι, προμήθεια βιβλίων, βελτίωση λειτουργίας μουσείου, συντήρηση και αναλώσιμα μηχανημάτων κτλ και ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια του Μουσείου βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα έσοδα του μουσείου του έτους 2008 ανήλθαν στο ποσό των 24.000 Ε, του 2009 σε 22.000 Ε, του 2010 σε 17.000 Ε, ενώ παράλληλα μάλλον αναμένεται περαιτέρω μείωση από τα έσοδα των ενοικίων.

Αν στο πρωτογενές έλλειμμα των 106.200 Ε προσθέσουμε ποσό 50.000 Ε περίπου που οφείλει ήδη το ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ στο ΙΚΑ για μη αποδοθείσες εργοδοτικές εισφορές των ετών 2010 και 2011, τότε το συνολικό έλλειμμα για το έτος 2011 θα ανέλθει στο ποσό των 156.000 Ευρώ περίπου.

Η κάλυψη των ελλειμμάτων του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ μέχρι σήμερα γίνεται  εν μέρει, μέσω επιχορηγήσεων από τα Υπουργεία Παιδείας & Πολιτισμού με αποτέλεσμα την σημερινή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αναρτήσεις των Υπουργείων στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η αναμενόμενη εφετεινή επιχορήγηση ίσως ανέλθει στο ποσό των 90.000 Ευρώ, ποσό που κατά τη γνώμη μου αμφισβητείται πλήρως υπό τις παρούσες  συνθήκες.

Άρα το διαχειριστικό έλλειμμα του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ για το 2011 στην καλλίτερη (αλλά άκρως απίθανη περίπτωση)  θα ανέλθει στο ποσό των 16.000 Ε, ενώ στη χειρότερη (και απευκταία αλλά φευ πιθανή) στο ποσό των 156.000 Ε.

Είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση και με δεδομένα τα  παραπάνω οικονομικά στοιχεία, η πρόβλεψη για το μέλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με μαθηματική βεβαιότητα το ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ οδηγείται στην οικονομική χρεοκοπία και το κλείσιμο.

Εν προκειμένω δηλώνω ότι θα χαρώ ιδιαιτέρως αν οποιοσδήποτε αρμόδιος διορθώσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις μου.

Καλώ μάλιστα εν προκειμένω το ΔΣ του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ να δημοσιοποιήσει τον οικονομικό απολογισμό του ιδρύματος του έτους 2010 έτσι ώστε να ενημερωθεί υπεύθυνα ο κάθε καλόπιστος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ως πρόεδρος της Δημοτικής διαπαραταξιακής επιτροπής, απέστειλα προς το πρόεδρο του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κκ Σπυρίδωνα επιστολή με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2011, με την οποία ζητούσαμε κοινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ,  με στόχο μέσω της επιτροπής ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλλονιάς και τη συμμετοχή του  στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος  επαναλειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου.

Επειδή ο εύλογος χρόνος απάντησης προς ένα συλλογικό όργανο του Δήμου όπως η ως άνω επιτροπή, έχει παρέλθει χωρίς την παραμικρή απάντηση από το ΔΣ του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ, θέλω να επισημάνω τόσο  στο πρόεδρο του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ όσο και στα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένοι να απαντούν στο γραπτό αίτημα οιουδήποτε.

Στην ειδικότερη περίπτωση του οικονομικά προβληματικού και με επισφαλή λειτουργία Ιδρύματος, η άρνηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ στην  οφειλόμενη απάντηση  για  προσφορά βοηθείας εκ μέρους του Δήμου και στην ενημέρωση όλων των συμπολιτών,  αποτελεί  ύβρη και περιφρόνηση προς όλους τους Κεφαλονίτες .

Και η ύβρις γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν, όπως όλα δείχνουν, το ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ οδηγείται μαθηματικά στην οικονομική καταστροφή και το κλείσιμο.

Επειδή  μερικοί, ίσως και λόγω μακρόχρονης παραμονής στο Διοικητικό Συμβούλιο,  έχουν αναπτύξει ιδιοκτησιακή νοοτροπία για το ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι όχι μόνο θα πρέπει να  διαχειρίζονται ένα τόσο Ιστορικό και καταξιωμένο Ίδρυμα με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και σεβασμό προς τον ιδιοκτήτη λαό των νησιών μας, αλλά και να το παραδώσουν καλλίτερο και εν λειτουργία στις μελλοντικές γενιές των παιδιών μας.

Αν μπορούν!

Η ζωή δεν έχει αδιέξοδα και οι θέσεις έχουν ευθύνες, όποιος δεν μπορεί παραιτείται!

Το ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ  ΙΔΡΥΜΑ πρέπει να ζήσει και θα ζήσει.

Η ευθύνη είναι και δική μας και πρέπει ως κοινωνία, αναλαμβάνοντας σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο   ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, να προχωρήσουμε στην επιβεβλημένη δράση χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, για να σωθεί το ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ.

Οι καιροί ου μενετοί!

Ληξούρι 1 Νοεμβρίου 2011

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Δημοτικός Σύμβουλος
τέως Δήμαρχος Παλικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου