Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας για τα ΤΕΙ

Θέμα: Περί της μη ύπαρξης εισακτέων σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

         Σύμφωνα με δελτίο τύπου της 10/5/2011 του Υπουργείου Παιδείας δεν θα εισαχθούν φοιτητές σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μεταξύ ενός αριθμού 24 τμημάτων πανελλαδικά. Ειδικότερα, πρόκειται για δύο τμήματα στην Κεφαλονιά και ένα στη Λευκάδα. Στην Κεφαλονιά: Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αργοστόλι, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι. Στη Λευκάδα: Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Η ανωτέρω απόφαση προϊδεάζει για μελλοντική κατάργηση Τμημάτων.

        Η εν λόγω απόφαση, η οποία βασίζεται σε  7 ποσοτικά μεγέθη, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, την παραίτηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, σχετικά ομόφωνα ψηφίσματα από τοπικούς φορείς, κινητοποιήσεις με κορυφαία τη δημιουργία υπερκομματικής επιτροπής προσωπικοτήτων κλπ.

        Τα μεγέθη, ενδεικτικά, αφορούν τον αριθμό των φοιτητών που εισάγονται, που παρακολουθούν, που παραγγέλνουν συγγράμματα, που αποφοιτούν κλπ. Οι αναλύσεις των ποσοτικών αυτών διαστάσεων από τους προϊσταμένους των Τμημάτων, αποδεικνύουν αναλυτικά ότι στα δύο τμήματα της Κεφαλονιάς δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο σχετικό δελτίο τύπου.

         Περαιτέρω, εγείρονται ερωτήματα ποιοτικού περιεχομένου, τα οποία δεν συνάδουν με την απόφαση μη εισακτέων, όσον αφορά τα Τμήματα του ΤΕΙ Κεφαλονιάς. Ειδικότερα, το Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας και Τεχνολογίας Τροφίμων έχει υψηλή χρηματοδότηση (1.000.000 ευρώ μόνο για το 2011). Διαθέτει προηγμένο εργαστηριακό εξοπλισμό και διεξάγει έρευνα για τα αιθέρια έλαια, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται σε διεθνή συνέδρια (Εδιμβούργο 2010, Αμερική 2011 κ.α.). Τα ευρήματα αφορούν την αντισηπτική δράση του αιθέριου ελαίου του θυμαριού (κ.α.), το οποίο τεκμηριώθηκε από το Τμήμα, ότι μπορεί να εξουδετερώσει σε μία ώρα, αποικίες ισχυρών βακτηρίων που ευθύνονται για  νοσοκομειακές λοιμώξεις και δεν ανταποκρίνονται στα συνήθη αντιβιοτικά. Στο ίδιο Τμήμα, σε άλλο εργαστήριο, μελετούν Βιολογικά Προϊόντα που είναι γνωστό ότι αποτελεί το παγκόσμια ζητούμενο για την αναμόρφωση της ΚΑΠ και την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη μικρής κλίμακας, όπως συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

         Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι διαθέτει τα ποσοτικά δεδομένα ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του, ενώ ο υψηλός τεχνολογικός εξοπλισμός του συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της Δυτικής Ελλάδας.

         Ισχυρές αντιφάσεις προκύπτουν επίσης με την διακοπή κάλυψης του ενοικίου της Διοικούσας Επιτροπής στην Αθήνα, την αναστολή πρόσληψης μόνιμου διδακτικού προσωπικού, τη χαμηλή χρηματοδότηση για τη σίτιση των φοιτητών, ενώ από την άλλη πλευρά, ανακοινώνεται (σε πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου Ν. Μαραβέγια) η λειτουργία summer school στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, μεγάλου ύψους χρηματοδότησης από το Υπουργείο και με παράλληλη διατήρηση τεράστιου πολυτελούς κτιρίου στο Αργοστόλι (3000ε μηνιαία), ως έδρα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όπου εργάζονται 2-3 υπάλληλοι.

       Με βάση τα προαναφερόμενα,

       ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

        Ποια μέτρα θα λάβει, ώστε να ανακληθεί η μη εισαγωγή πρωτοετών φοιτητών στα τρία Τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά και τη Λευκάδα;

        Ποια μέτρα θα λάβει για την αναβάθμιση της λειτουργίας των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε κάθε τομέα και στο σύνολο των 8 Τμημάτων, καθώς και για την εξάλειψη των παρατηρούμενων ανισοτήτων ανάμεσα στους διάφορους τομείς χρηματοδότησης και λειτουργίας των Τμημάτων;

          Σκοπεύει να εξαλείψει την αντίφαση που προκύπτει, από τις εξαγγελίες, αφενός, της κυβέρνησης για Πράσινη και Περιφερειακή Ανάπτυξη, και την κατάργηση, αφετέρου, του μοναδικού Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας στα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων;
16.5.2011
Οι ερωτώντες βουλευτές  Φώτης Κουβέλης  -  Νίκος Τσούκαλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου