Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Προαναγγέλλει τη μετατροπή των ΤΕΙ σε σχολές κατάρτισης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προαναγγέλλει τη μετατροπή των ΤΕΙ σε σχολές κατάρτισης
Το υπουργείο Παιδείας προχωρά το σχεδιασμό για το νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και μιας μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ΤΕΙ που θα γίνουν ...ΙΕΚ

Μέρος των πραγματικών προθέσεων για την «τύχη» των 24 τμημάτων ΤΕΙ, στα οποία έχει ανακοινωθεί αναστολή εισακτέων ομολόγησε, χτες, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, μετά τη
συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και βουλευτές απ' τη συγκεκριμένη περιοχή. «Η μη εισαγωγή υποψηφίων το έτος 2011/12 δε σημαίνει κλείσιμο Τμημάτων», είπε η υπουργός, για τα 24 τμήματα ΤΕΙ στα οποία αναστέλλεται η εισαγωγή υποψηφίων, και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι κάθε εκπαιδευτική μονάδα να αναδιαρθρωθεί ή να αντικατασταθεί με άλλη». Οι στόχοι του υπουργείου Παιδείας είναι πολλοί, αλλά η βασική κατεύθυνση συγκεκριμένη: Να φτιαχτεί ένας νέος «χάρτης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προσαρμοσμένος στις αναδιαρθρώσεις του νόμου - πλαισίου που προωθείται για ιδρύματα - επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θέλει να φτιάξει μια μεταδευτεροβάθμια «σούπα» με ΤΕΙ που θα υποβαθμιστούν σε ΙΕΚ, ΙΕΚ, τοπικά κολέγια κ.ά.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου φαίνεται πως πάει ακόμα πιο «μακριά» από τα παραπάνω. Στην ανακοίνωση για τη συνάντηση, με τη διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αναφέρεται στην «προτεραιότητα» ενός «πολυνησιωτικού Τεχνολογικού Ιδρύματος με κατ' εξαίρεση θεσμικό πλαίσιο (λόγω της πολυνησιωτικότητας) και τη δυνατότητα παροχής πολλών μορφών εκπαίδευσης σε Ελληνες και ξένους φοιτητές σε όλα τα επίπεδα και τις βαθμίδες της Τεχνολογικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης». Στη σχετική ανακοίνωση, για τη συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΕΙ αναφέρεται πως το υπουργείο «προχώρησε από το Νοέμβριο του 2010 σε προκήρυξη ειδικού προγράμματος για την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, του οποίου η ανακοίνωση αναμένεται στις 31 Μάη».

Πρόκειται για πλήρη διάλυση, αφού ένα ίδρυμα θα «προσφέρει διάφορες "μορφές εκπαίδευσης", με λίγα λόγια θα προσφέρει φθηνή κατάρτιση όλων των βαθμίδων».

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος προέδρων ΤΕΙ, στο υπουργείο Παιδείας, για το θέμα της αναστολής εισακτέων σε 24 Τμήματα των ΤΕΙ της χώρας, όπου μίλησε και η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ διαφώνησαν με την εξέλιξη αυτή και όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους θεωρούν την απόφαση «αποσπασματική και αβάσιμη που εφαρμόστηκε επιλεκτικά», ενώ υποστηρίζουν πως δεν είναι «προϊόν διαβούλευσης και συνεργασίας του υπουργείου με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΤΕΙ». Ζήτησαν απ' το υπουργείο Παιδείας αναθεώρηση της απόφασης και ζητούν θεσμικό διάλογο από μηδενική βάση για «ένα ανασχεδιασμό στη βάση της ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Μετά την ομιλία της, στη Σύνοδο η υπουργός Παιδείας επέμεινε στα σχέδια του υπουργείου, αναπαράγοντας το επιχείρημα πως «δε γίνεται να υπάρχουν τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς φοιτητές». Επανέλαβε την «ανάγκη αναδιάρθρωσης και σοβαρής αντιμετώπισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης», δηλαδή την προώθηση της πολιτικής για ιδρύματα - επιχειρήσεις, σε έναν νέο «χάρτη» πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Πηγή: http://www1.rizospastis.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου