Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Θέμα κυριαρχίας για το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι


ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
         Θέμα κυριαρχίας στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι τέθηκε χτες στην προεκλογική δραστηριότητα της Τουρκίας προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που μίλησε για "παραλήρημα". Αναλυτικότερα, σε προεκλογική συγκέντρωση, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (που στις τελευταίες εκλογές έλαβε λιγότερο του 1%) Ν.Κ. Ζεϊμπέκ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα κατέλαβε το 2004 το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι "έφτιαξε εκκλησία και δίπλα
ύψωσε ελληνική σημαία". Στελέχη του κόμματος ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου να μιλήσει επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι "τα δύο νησιά παρουσιάζονται εντός της κυριαρχίας της Τουρκίας με τις συμφωνίες Λοζάνης και Παρισίων και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα".
         
         Στο σχετικό δημοσίευμα της "Χουριέτ" σημειώνεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών "απέφυγε να προβεί σε δήλωση σχετική με το νομικό καθεστώς των δύο νησιών", ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου φέρονται να δήλωσαν ότι τα θέματα που αναφέρονται στο Αιγαίο συζητώνται στις διερευνητικές συνομιλίες.

           Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας τόνισε πως πρόκειται για "παραλήρημα άνευ προηγουμένου και ανάξιο σχολιασμού" το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Ζεϊμπέκ, επέκρινε ως "ακραία εθνικιστικές" τις θέσεις που διατυπώθηκαν, ενώ σχολιάζοντας τη θέση που φέρεται να πρόβαλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως "οι διερευνητικές συνομιλίες έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών".

          Σε ανάλογη δήλωσή του ο ευρωβουλευτής Γ. Κουμουτσάκος (Ν.Δ.) κάλεσε την Αθήνα να πάψει "να υποβαθμίζει συστηματικά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και να ζητήσει άμεσα διευκρινίσεις" αποδοκιμάζοντας τη στάση που φέρεται να τήρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου