Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

ΜΑΚΗΣ ΦΟΡΤΕΣ: Επερώτηση σχετικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, «Κέρκυρα Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός».


Επερώτηση  σχετικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, «Κέρκυρα Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός»,  κατέθεσε ο Μάκης Φόρτες στον Περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπύρου.  Το σχέδιο ανακοίνωσαν, ο Υπουργός  Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η Βουλευτής  Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου.

Η επερώτηση θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, της 28ης  Μαΐου 2011, στους Παξούς.

Η επερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Περιφερειάρχα

Στις 13 Μαΐου ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τη σημαντική πιλοτική – καινοτομική πρωτοβουλία (όπως χαρακτηρίστηκε) για ένα «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κέρκυρα – Βιώσιμος Τουρισμός», που έχει καταρτισθεί με την καθοριστική συμβολή, όπως ανακοινώθηκε, της κ. Άντζελας Γκερέκου, Βουλευτή Κέρκυρας.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ. Υπουργό:

«Περιλαμβάνει έργα ύψους 45 εκατ. ευρώ για την Κέρκυρα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά και αφού εγκριθούν από την Επιτροπή Παρακολούθησης εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ είναι δυνατή η συγχρηματοδότηση των έργων και από πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων».

«Ξεκινά με την έκδοση υπουργικής απόφασης από την Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και εμπλέκονται σε αυτό εκτός από το Υπουργείο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι Δήμοι και τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ».

Η παραπάνω πρωτοβουλία της κ. Γκερέκου για την εκλογική της περιφέρεια προφανώς και αξίζει συγχαρητηρίων, όμως:

Επειδή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «ο Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου δήλωσε ότι τον κάλεσε ο Υπουργός να διοργανώσει σύσκεψη για την παρουσίαση του προγράμματος».

Επειδή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εμπλέκεται ευθέως στο εξαγγελθέν πρόγραμμα από τον Υπουργό και τη Βουλευτή.

Επειδή η αρμοδιότητα του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των σχετικών με αυτόν δράσεων, αποτελεί αρμοδιότητα των Περιφερειών σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (πρόγραμμα «Καλλικράτης»).

Επειδή οι πόροι των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα καλύψουν (έστω εν μέρει) το πρόγραμμα περνάνε μέσα από το ΕΣΠΑ – το οποίο από 1η Ιουλίου 2011 έρχεται στην ευθύνη της Περιφέρειας – και τα ειδικά προγράμματα JESSICA και JEREMΙΕ.
Επειδή ο Υπουργός χαρακτήρισε ως «πιλοτικό» το πρόγραμμα

Ερωτάσθε:

1. Η διοργάνωση της σύσκεψης όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα γιατί έγινε από εσάς και όχι από τους έχοντες την ευθύνη του;

2. Πότε τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τα οποία και σύμφωνα με το νόμο έχουν την αρμοδιότητα του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού, αποφάσισαν την συμμετοχή της στο «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κέρκυρα – Βιώσιμος Τουρισμός», όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Υπουργό και την κ. Βουλευτή;

3. Από τα 45 εκατ. ευρώ του προγράμματος πόσα ακριβώς θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, πόσα από τα ειδικά προγράμματα JESSICA και JEREMΙΕ και πόσα από άλλες (και ποιες) δημόσιες χρηματοδοτικές πηγές;

4. Έχετε πληροφορίες – ή προτίθεστε να ζητήσετε – για την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών από τους Βουλευτές (αφού όπως φαίνεται έχουν αποκτήσει de facto αναπτυξιακές αρμοδιότητες) και των άλλων τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ή ακόμη και από τον ίδιο τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης που ενισχύει και προωθεί θεσμικά, αυτές τις σημαντικές μεν, εξωθεσμικές δε πρωτοβουλίες και αφού η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πορεία και την ύπαρξή της;Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος
Γεράσιμος Φόρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου