Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


«Η κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, μαζί και οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκαναν επιβεβλημένη την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκ νέου κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Τους ζήτησα να δώσουν καθαρή απάντηση σε πραγματικά ζητήματα. Κλήθηκα από τον Ελληνικό λαό - μαζί να αλλάξουμε την χώρα. Παράλληλα, διαχειρίζομαι την πρωτοφανή κρίση χρέους που κληρονομήσαμε.
Σε αυτή την προσπάθεια εξ αρχής έχω τονίσει και επιδιώξει την συνεργασία.
Την πιστεύω.
Πρώτα, γιατί δεν είναι η ώρα για συμβατική αντιπολιτευτική πολιτική. Δεν είναι ώρα για εύκολα λόγια.

Δεύτερον, γιατί στην μάχη αυτή θα μπούμε πιο δυνατοί και θα βγούμε νικητές πιο γρήγορα αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Άλλο μια Κυβέρνηση να δίνει μάχη έχοντας την ευρύτερη κατανόηση και άλλο να πλαγιοκοπείται συστηματικά για μικροκομματικούς λόγους.
Τρίτον, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή να δείξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα, αποφασιστικότητα και εικόνα σοβαρότητας απέναντι σε όλους. Να δείξουμε ότι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά όχι εχθροί. Ότι το καλό του τόπου μας ενώνει. Όπως ενώνει ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Αυτό αποτελεί εγγύηση και απάντηση σε όσους την Ελλάδα αμφισβητούν.

Συγκεκριμένα, πρότεινα να συνεργαστούμε γύρω από μία σειρά από κοινά ζητήματα:

1ον: Να δουλέψουμε μαζί για τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψά η κοινωνία μας. Να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών που δεν θέλουν ένα πολιτικό-οικονομικό σύστημα στο οποίο κυριαρχούσε η λογική του πλιάτσικου, της ιδιοτέλειας και της ιδιοποίησης. Με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουμε όλοι και ο κάθε πολίτης αυτά τα σφάλματα με το πιο σκληρό τίμημα.

2ον: Να έχουμε κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για το καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα.

3ον: Ακόμα και στα ζητήματα στα οποία έχουμε επιφυλάξεις ή άλλες προσεγγίσεις, να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας από κοινού με τα άλλα κόμματα για να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις. Παράδειγμα ζήτησα το ζήτημα «φορολογία» να είναι αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας.

4ον: Την ανάγκη να διαφυλάξουμε όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα μας.

5ον: Θύμισα σε όλους ότι ακόμα και προεκλογικά είχα δηλώσει ανοικτός σε κυβερνητική συνεργασία, ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία. Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη και συνεχίζω να είμαι ανοικτός, σε συνεργασίες με δυνάμεις που έχουν βεβαίως κοινούς στόχους.

Εξήγησα ότι μέσα στα πλαίσια των ορίων και περιορισμών που μας θέτουν οι αντικειμενικές συνθήκες, είμαι ανοικτός σε οποιεσδήποτε προτάσεις. Αρκεί να μην μας βγάζουν έξω από τους στόχους που μας οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Κάλεσα όλους να συμφωνήσουμε στα εξής βασικά σημεία:

Πρώτον, να δώσουμε απάντηση στο άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Και αυτό για να κόψουμε μαχαίρι κάθε κουβέντα από αυτούς που διακινούν καταστροφικά σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Δεύτερον, να συμφωνήσουμε όλοι ότι βάζουμε τέλος στα ελλείμματα και πάμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων -δηλαδή, σε πρωτογενές πλεόνασμα- από του χρόνου, το 2012.
Τρίτον, να πάρουμε όλοι τη γενναία απόφαση να μειώσουμε ένα αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και πελατειακά διογκωμένο κράτος που η πατρίδα μας δεν μπορεί πια να σηκώσει.
Τέταρτον, να πάμε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και σε σχέδια που αξιοποιούν αναπτυξιακά, επιτέλους, την κακοποιημένη δημόσια περιουσία.
Και εξήγησα με κατηγορηματικό τρόπο ότι εκλογές θα γίνουν το 2013. Τότε θα αξιολογηθούμε, και θα αξιολογηθούμε όλοι. Ο λαός, οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη στην εθνική αυτή προσπάθεια και ζήτησα από τα κόμματα και όλο το πολιτικό σύστημα να κάνει το ίδιο. Η μέχρι σήμερα προσπάθεια είναι αυτή που κράτησε τη χώρα όρθια. Εχουμε πετύχει εντυπωσιακούς στόχους. Από την πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ - ρεκόρ στην Ευρώπη - μέχρι και την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών μας. Και ζήτησα από όλους να μην ισοπεδώνουν τις επιτυχίες που τελικά είναι ένας άθλος του Ελληνικού λαού. Αδικούμε εαυτούς και δίνουμε δικαίωμα σε όσους ποντάρουν στην αποτυχία μας. Μειώνουμε και την διαπραγματευτική μας δυνατότητα - δηλαδή την αξιοπιστία της χώρας που τώρα ανακτιέται.

Δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε στην μέση ενός δύσκολου δρόμου.

Να δείξουμε όλοι ότι παίρνουμε αποφάσεις που εγγυώνται την έστω και επίπονη, αλλά ασφαλή πορεία εξόδου από την κρίση. Εξήγησα στους πολιτικούς αρχηγούς ότι πρέπει μαζί να στείλουμε αυτό το σαφές μήνυμα. Και μετά τη σημερινή συζήτηση συνεχίζω να πιστεύω ότι επί της ουσίας υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε. Και πολλά ακόμα περιθώρια κοινής επεξεργασίας.
Απαιτείται όμως η πολιτική βούληση να υπερβούμε τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά. Και αυτό θα φανεί στην πράξη. Οι περιστάσεις επιβάλλουν πιο γενναία βήματα από όλους. Δήλωσα και δηλώνω ανοιχτός σε περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα συνεννόησης που συμβάλλουν στην Εθνική προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνω, καθαρά:
Η κυβέρνηση ανέλαβε και έχει την ευθύνη να βγάλει την χώρα από την κρίση. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό λαό. Αυτή την ευθύνη την τιμούμε στο ακέραιο. Με ή χωρίς ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις να ξέρετε ότι κάνουμε αυτό που απαιτείται για να προφυλάξουμε τη χώρα και τους πολίτες από μεγάλους κινδύνους. Την εξασφάλιση της δανειοδότησης της χώρας μας και τώρα και στο μέλλον. Μαζί και τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζονταν εδώ και χρόνια και τώρα προχωρούν. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις, θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Αλλά και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης για το καλό της χώρας. Με έναν μόνο στόχο: Να σώσουμε την πατρίδα μας, αλλά και να την αλλάξουμε οριστικά. Αυτόν τον στόχο υπηρέτησα και αυτόν τον στόχο υπηρετώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου