Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΔΗΜΑΡΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ερώτηση στη Βουλή για τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΑΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
 

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως με πληροφορεί η Ανεξάρτητη Περιφερειακή Παράταξη «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, εντός του Εθνικού Δρυμού του Αίνου στην Κεφαλονιά γίνονται το τελευταίο διάστημα εκτεταμένες εργασίες διάνοιξης και ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς την κορυφή του βουνού, όπως και διανοίξεις μονοπατιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και φωτογραφίες στα τοπικά μέσα, όπως και ανακοινώσεις φορέων (π.χ. Οργάνωση Βιοπαραγωγών και Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς ), οι παραπάνω εργασίες γίνονται σε βάρος του μοναδικού περιβάλλοντος και της νομοθεσίας προστασίας των Εθνικών Δρυμών και ακόμη, δίχως ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού «να έχει καμία απολύτως ευθύνη για τα Υποέργα που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου Προστασία και Ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου» όπως ο ίδιος δηλώνει με γραπτή ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα έχουν κοπεί και ξεριζωθεί δένδρα της προστατευόμενης (υποτίθεται) Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ βαρέα μηχανήματα προβαίνουν στη διάνοιξη μονοπατιών.

Σχετική καταγγελία έχει γίνει μάλιστα και στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα παραπάνω έργα έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής !!!

Επίσης υπάρχει η πληροφορία ότι το έργο της διάνοιξης των μονοπατιών είναι διαφορετικό από αυτό που συντελείται στην παρούσα φάση, επειδή η διάνοιξη των μονοπατιών που αρχικά είχαν εγκριθεί προβλεπόταν να γίνει και σε ιδιοκτησίες, οπότε και δεν υπάρχουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις.
Και ενώ δαπανώνται χρήματα για αμφίβολης αξίας έργα που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του Εθνικού Δρυμού, την ίδια ώρα η φύλαξη από τον Φορέα Διαχείρισης είναι σχεδόν ανύπαρκτη λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ περίφραξη δεν υπάρχει με αποτέλεσμα η είσοδος αιγοπροβάτων να γίνεται ανεξέλεγκτα.
Τέλος, για άγνωστους λόγους ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού του Αίνου δεν στεγάζεται στο φυσικό του χώρο και στο κτίριο που κατασκευάστηκε (και) γι’ αυτό το σκοπό το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου – Κτίριο «Μεταξά» αλλά αρκετά μακριά στο Αργοστόλι.

Κατόπιν όλων αυτών,

Eρωτάστε:
1. Πόσα λεφτά κοστίζει ο δρόμος και τα μονοπάτια που διανοίγονται στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου Κεφαλονιάς;
2. Οι αδειοδοτήσεις από ποιον φορέα έχουν δοθεί; Συμβαδίζουν με την νομοθεσία;
3. Η εκτεταμένη κοπή δέντρων της προστατευόμενης Κεφαλληνιακής Ελάτης προβλέπεται στις σχετικές μελέτες;
4. Πότε προβλέπεται να γίνει η περίφραξη του Εθνικού Δρυμού του Αίνου Κεφαλονιάς
5. Πόσο είναι το προσωπικό που χρησιμοποιείται για την φύλαξη του Δρυμού;
6. Πότε προβλέπεται ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού να μεταφερθεί στο «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου»;
-ΟΙ-
ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ



ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου