Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


 
                
 Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες,
 
       Σήμερα τα νησιά μας γιορτάζουν την Επέτειο της Ενσωμάτωσής τους με τη Μητέρα Πατρίδα. Γιορτάζουν την σημαντικότερη ημέρα της σύγχρονης ιστορίας τους η οποία αποτέλεσε ορόσημο για ολόκληρο τον ελληνισμό.
   
        Την 21η Μαΐου 1864 δικαιώθηκαν οι αγώνες του επτανησιακού λαού για ελευθερία. Δικαιώθηκε η πίστη των προγόνων μας στα ακλόνητα ιδανικά του έθνους μας, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.  Δικαιώθηκε η προσήλωση τους στην εθνική μας ταυτότητα.
    
         Το νησί μας είχε την τιμή να κρατά τον πρώτο ρόλο στο Ριζοσπαστικό κίνημα.
 
         Ο τόπος μας υπήρξε ανέκαθεν χώρος στρατηγικής σημασίας για όλες τις ξένες δυνάμεις που ερήμην των Επτανησίων κανόνιζαν την τύχη τους. Η ημέρα που το ελληνικό κράτος θα αγκάλιαζε τα νησιά μας θα γινόταν πραγματικότητα, σε πείσμα των ξένων βουλήσεων, γιατί το δίκιο ήταν με το μέρος μας. Και το δίκιο το κατακτήσαμε με την πίστη μας και την αγωνιστικότητά μας. Διατηρήσαμε την ελληνικότητα μας και την προσήλωση στην Ορθοδοξία, τις δύο πηγές δύναμης που η ιστορία αποδεικνύει πάντα ότι μας κρατούν ακμαίους και μαχητικούς.
 
        Πριν από 147 χρόνια ο επτανησιακός λαός έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλον τον υπόδουλο ελληνισμό. Το μήνυμα της απελευθέρωσης και της εθνικής αξιοπρέπειας. Μήνυμα επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς ως Έλληνες δίνουμε και σήμερα στην αυγή του 21ου αιώνα, σκληρές μάχες για τα δίκαια της πατρίδας μας  με εθνική ομοψυχία και ομοφωνία, δίνουμε μάχη για να ξαναβρεί η πατρίδα μας την φωνή της και το νησί μας τον δρόμο του.

        Σ΄όλους τους τόνους οφείλουμε να πούμε πως ο Ριζοσπαστισμός δεν ηττήθηκε. Μπορεί οι εξελίξεις να ήταν τέτοιες που οι στόχοι που οι ίδιοι είχαν βάλει να μην υλοποιήθηκαν, όμως η ιδέα του Ριζοσπαστισμού πέρασε μέσα στο πετσί μας. Ακόμα και σήμερα στις καθημερινές πράξεις των Ελλήνων, κάποτε εδώ, κάποτε εκεί, ξεπηδούν ιδέες και εξάρσεις που είναι απόηχοι του δικού τους ριζοσπαστισμού.
 
Και εμείς  σαν γνήσιοι απόγονοί τους, αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτούς, θέλουμε να τους πούμε ότι έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα που είχαν αυτοί, έχουμε την ίδια αγωνιστικότητα με τη δική τους και με τις ίδιες ριζοσπαστικές ιδέες, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά κόντρα στα όποια προβλήματα, για μια καλύτερη πατρίδα με ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη, για τη πρόοδο και τη προκοπή των νησιών μας!
 
       Σήμερα γιορτάζουμε διπλά. Είναι μεγάλη μέρα για τη χριστιανοσύνη καθώς τιμούμε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.  Τιμούμε το Μεγάλο Βυζαντινό Αυτοκράτορα και τη Μητέρα του, που αφιερώθηκαν στη διάδοση της χριστιανικής διδασκαλίας με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, που τους ανέδειξε σε σκαπανείς αυτού που σήμερα ονομάζουμε κρατική πρόνοια.
«Με τη βοήθεια του Αγίου Κωνσταντίνου να πάτε και με την ευχή της Αγίας Ελένης να γυρίσετε» λέει η λαϊκή θυμοσοφία. Με αυτήν την ευχή να σας συντροφεύει σε κάθε σας βήμα, σας στέλνω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου..
 
 
Αλέξανδρος Παρίσης
Δήμαρχος Κεφαλλονιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου