Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο Ήρωας Λάκης (Απόστολος) Σάντας


              Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή ο  Ήρωας  αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης,  Λάκης Σάντας σε ηλικία 89 ετών, ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

          Ο Λάκης (Απόστολος) Σάντας  γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1922 στην Πάτρα.  Ο πατέρας του δημόσιος υπάλληλος καταγόταν από την Λευκάδα και η μητέρα του από την Αρκαδία. Το 1934 οικογενειακώς, μετακόμισαν από την Πάτρα όπου υπηρετούσε ο πατέρας του στην Αθήνα.  Το 1940 ο Λάκης τελειώνει το γυμνάσιο και εισάγεται στη Νομική σχολή Αθηνών, απ’ όπου θα αποφοιτήσει μετά την απελευθέρωση.   Ο Λάκης Σάντας σε ηλικία μόλις 19 ετών, μαζί με το Μανώλη Γλέζο κατέβασαν την σημαία του Γερμανού κατακτητή, την νύχτα της 30ηςης Μαΐου του 1941 από την Ακρόπολη. Στη συνέχεια θα την κρύψουν σε ένα πηγάδι, όπου ακόμη βρίσκεται θαμμένη εκεί. Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αργότερα στη ΕΠΟΝ. προς 31

          Το 1943 ακολουθεί τον ΕΛΑΣ στα βουνά της Ατωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Αττικοβοιωτίας.  Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, όπου και τραυματίστηκε.

           Το 1946 βρίσκεται εξόριστος στην Ικαρία, ενώ το 1947 φυλακίζεται στις φυλακές της Ψυττάλειας και το 1948 τον μεταφέρουν στη Μακρόννησο.  

          Θα κατορθώσει να διαφύγει στην Ιταλία  και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά.    Το 1963 επιστρέφει στην Ελλάδα.  

         Ας είναι αιωνία η μνήμη, του μεγάλου Αγωνιστή, της Ειρήνης, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής δικαιοσύνης.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου