Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΠΑΙΔΕΙΑ: Νέο κείμενο «διαβούλευσης» για το νόμο - πλαίσιο



Συνάντηση, με την ΠΟΣΔΕΠ, την ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και την Ενωση Ερευνητών είχε χτες η υπουργός Παιδείας
Δεν άλλαξε τίποτα μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), με την υπουργό Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου. Η κατάσταση παραμένει ίδια: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει όλες τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ είναι πρόθυμες να βάλουν πλάτη στο σχέδιο για ιδρύματα - επιχειρήσεις με φοιτητές και σπουδαστές πελάτες.

Το μόνο «καινούριο» είναι πως μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο θα δώσει ένα νέο κείμενο για το νόμο - πλαίσιο, ώστε να γίνει μια ακόμη «διαβούλευση» με τους «γνωστούς» πρόθυμους συνομιλητές της κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επανέλαβε όλες τις κυβερνητικές προθέσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι λεφτά δεν υπάρχουν και πως η λειτουργία των πανεπιστημίων είναι σε δύσκολη κατάσταση και πρέπει βρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησής τους. Για το θέμα των εκτάκτων ειπώθηκε πως τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ γνώριζαν απ' το Μάρτη για τις περικοπές κονδυλίων και δεν έπρεπε να προχωρήσουν σε συμβάσεις, ενώ για τις εξελίξεις και το διορισμό, για μια ακόμη φορά υποστηρίχτηκε πως κάποια στιγμή θα γίνουν.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στα σχέδια για συγχωνεύσεις τμημάτων και μαθημάτων, καλώντας και τα ιδρύματα να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ θα είναι σε ειδικό μισθολόγιο και όχι στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, στη συνηθισμένη γραμμή τους, «κατανόησαν» την κατάσταση και ζήτησαν μια καλύτερη επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, όπως υποστήριξε η υπουργός Παιδείας, στη δήλωσή της μετά τη συνάντηση είχε θετική ανταπόκριση στην «ιδέα» να δουλεύουν οι πανεπιστημιακοί περισσότερες ώρες, καλύπτοντας, στην ουσία, τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου