Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΜΑΚΗΣ ΦΟΡΤΕΣ: Επερώτηση στην ΠΙΝ για τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη


Κύριε Περιφερειάρχη
Όπως σας είναι γνωστό το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων δεν κατάφερε να εκλέξει Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στη συνεδρίαση του στις 26 Φεβρουαρίου 2011.

Όπως επίσης είναι γνωστό ο Νόμος 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) προβλέπει την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συμβουλίου για την εκλογή του Συμπαραστάτη (και ορθώς προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση για ένα τόσο σημαντικό θεσμό) και επί πλέον μόνο δύο ψηφοφορίες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Όμως λόγω των παραπάνω «σφιχτών» διαδικασιών ο νέος θεσμός που πολλά μπορεί να προσφέρει στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των Περιφερειών (και των νέων Καλλικράτειων Δήμων) οδηγήθηκε σε «βατερλό».
Από τις 13 Περιφέρειες μόνο 4 κατάφεραν να εκλέξουν Συμπαραστάτη (μεταξύ αυτών που δεν εξέλεξαν και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) και από τους 172 δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων μόλις 25 έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη !

Μπροστά στην αποτυχία του νέου θεσμού το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να ελαστικοποιήσει τις διαδικασίες εκλογής του Συμπαραστάτη στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Έτσι στο άρθρο 58, παρ. 2 του Ν. 3966/ 2011 (Α’ 118) περιέχεται ρύθμιση με την οποία η δίμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, που προβλέπουν οι διατάξεις των άρθρων 77, παρ. 2 και 179, παρ. 2 του ν. 3852/ 2010, αντίστοιχα, γίνεται ενδεικτική και ως εκ τούτου συνεχίζεται σε όσες περιπτώσεις δεν είχε επιτευχθεί η εκλογή τους μέχρι 28.2.2011.

Με την εγκύκλιο μάλιστα του Υπουργού Εσωτερικών 27230/7.6.2011δόθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής και την καταστατική θέση του Συμπαραστάτη στη βάση του νέου νομοθετικού πλαισίου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο «εφόσον μετά από δύο ψηφοφορίες, οι οποίες μπορεί να διενεργούνται στην ίδια ή σε επομένη συνεδρίαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, δεν επιτυγχάνεται η εκλογή του Συμπαραστάτη, τότε πριν τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας εκδίδεται προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης, στην οποία μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα τα ίδια ή άλλα πρόσωπα ή να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους πρόσωπα που είχαν θέσει υποψηφιότητα με την προηγούμενη προκήρυξη».

Με βάση τα παραπάνω
Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη

1) Προτίθεστε στη βάση του νέου νομοθετικού πλαισίου να επαναπροκηρυχθεί η θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ;

2) Ως επικεφαλής της πλειοψηφίας προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία για την αναγκαία συναίνεση πέραν της δικής σας παράταξης, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την εκλογή του Συμπαραστάτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου