Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τον Αίνο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Θέμα: «Οι εκτεταμένες εργασίες διάνοιξης και ασφαλτόστρωσης του δρόμου και των μονοπατιών απειλούν τον Εθνικό Δρυμό Αίνου Κεφαλονιάς».
 
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και σύμφωνα με τοπικούς φορείς, όπως η Οργάνωση Βιοπαραγωγών και Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς, καταστροφικές είναι για το περιβάλλον οι εργασίες που πραγματοποιούνται στον Εθνικό Δρυμό Αίνου Κεφαλονιάς.
Πρόκειται για τις εργασίες διάνοιξης και ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς την κορυφή του βουνού, οι οποίες πλήττουν το φυσικό περιβάλλον και αντίκεινται στη νομοθεσία προστασίας των Εθνικών Δρυμών. Σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι διανοίξεις οδών μέσα στο ελατόδασος του Αίνου έχουν σχέση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές του βουνού.
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για τα υποέργα που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και Ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου».
Να σημειωθεί ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου δεν στεγάζεται στο κτίριο που προοριζόταν γι’ αυτόν τον σκοπό, το «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου» αλλά στο Αργοστόλι.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι για τα ανωτέρω έργα δαπανώνται χρήματα, τη στιγμή που η φύλαξη από τον Φορέα Διαχείρισης είναι σχεδόν ανύπαρκτη, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
Ποιο το κόστος των εργασιών διάνοιξης του δρόμου και των μονοπατιών στον Εθνικό Δρυμό Αίνου Κεφαλονιάς; Από ποιον φορέα έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες;
Οι διανοίξεις μονοπατιών και η ασφαλτόστρωση σε προϋπάρχοντες δρόμους είναι οι προβλεπόμενες, όπως αναφέρονται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Όρους Αίνου (2002) του ΥΠΕΚΑ;
Προβλέπεται η σχετική εγκατάσταση ανεμογεννητριών και η διάνοιξη δρόμων στην εν λόγω περιοχή, όπως συμβαίνει και στο ελατόδασος του Κιθαιρώνα; 
Ποιο το προσωπικό που απασχολείται στη φύλαξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς; Επαρκεί για την άρτια φύλαξη του Δρυμού;
Πότε προβλέπεται ο Φορέας Διαχείρισης του Δρυμού να στεγαστεί στο «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου»;
1.6.11
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου