Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ερώτηση προς τον κ. Δήμαρχο: Γιατί δεν δημοπρατήθηκε και δεν λειτουργεί η καντίνα της Πεσάδας;

Μία ακόμη προκλητική μεθόδευση της Δημοτικής αρχής και του κ. Δημάρχου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, η υποκρισία για την περιφέρεια της Κεφαλλονιάς δεν έχει τα όρια της. Η απαξιωτική πολιτική που ακολουθείται για τα χωριά της Κεφαλλονιάς συντελεί στην συρρίκνωσή τους και στον μαρασμό τους.




Προς μεγάλη μας έκπληξη, βλέπουμε την Δημοτική Αρχή, να μην έχει συμπεριλάβει στον πίνακα των προς δημοπράτηση καντινών, την καντίνα της Πεσάδας. Μια καντίνα, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα πολύ πριν την δημιουργία των Καποδιστριακών Δήμων, όταν ακόμα η Πεσάδα ήταν κοινότητα. Μια πρώτη σκέψη ήταν ότι, η υπάρχουσα σύμβαση, που είχε υπογραφεί με τον πρώην Δήμο Λειβαθούς, δεν έχει λήξη ακόμα και ότι κάποια στιγμή η καντίνα θα άνοιγε. Ήδη, όμως, έχουμε φθάσει στη μέση της καλοκαιρινής σαιζόν και δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων του χωριού αλλά και των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Η ύπαρξή της και η λειτουργία της έχει ιδιαίτερη σημασία, για το χωριό, την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Κεφαλλονιά και την οικονομία της.

Η καντίνα βρίσκεται στο λιμάνι της Πεσάδας, απ’ όπου, ως γνωστό, τους καλοκαιρινούς μήνες διέρχονται χιλιάδες τουρίστες προκειμένου να μεταβούν στην Ζάκυνθο και το αντίθετο. Έτσι η καντίνα αφ’ ενός μεν ήταν το πρώτο σημείο που μπορούσαν να σταματήσουν οι επισκέπτες που ερχόταν στο νησί μας από την Ζάκυνθο, και αφ’ ετέρου, εύρισκαν κάπου να καθίσουν, οι έχοντες προορισμό τη Ζάκυνθο, μέχρι την αναχώρηση του πλοίου.

Οι κάτοικοι της Πεσάδας, είναι συναισθηματικά δεμένοι με την συγκεκριμένη καντίνα, γιατί καθημερινά αποτελούσε το μοναδικό σημείο συνάντησής τους. Πέρα όμως από τους κατοίκους και οι τουρίστες της γύρω περιοχής ήταν τακτικοί θαμώνες της.

Επίσης, η φανταστική θέα που προσφέρει η θέση στην οποία είναι στημένη, γίνεται πόλος έλξης πολλών τουριστών άλλα και ντόπιων, απ’ όλα τα μέρη της Κεφαλλονιάς, που την επισκέπτονται καθημερινά, για να απολαύσουν το τοπίο, πίνοντας τον καφέ τους ή το αναψυκτικό τους. .

Για την Πεσάδα που δεν διαθέτει ιδιαίτερη τουριστική υποδομή, η καντίνα έδινε πνοή ζωής, αναζωογόνηση και παρηγοριά. Χωρίς την καντίνα το χωριό είναι παντελώς άδειο, υποβαθμίζεται, μαραζώνει και νεκρώνεται.

Επιπλέον, είχε και βιοποριστική σημασία, για κάποιες οικογένειες, αλλά και ιδιαίτερα για τα νέα άτομα που εργαζόταν εκεί, πολύ δε περισσότερο σήμερα που τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Παράλληλα όμως με τα παραπάνω είναι και ένα επιπλέον οικονομικό όφελος μερικών χιλιάδων ευρώ για τον Δήμο της Κεφαλλονιάς και μάλιστα μέσα στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση την οποία έχει περιέλθει.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

1) Γνωρίζατε ότι, υπάρχει η εν λόγω καντίνα στην Πεσάδα; Και αν γνωρίζατε, με ποια λογική δεν συμπεριελήφθει στις προς δημοπράτηση καντίνες, με σκοπό να υπάρχει πλειοδότης και να λειτουργήσει όπως κάθε χρόνο;

2) Με ποια λογική σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο στερείτε το δικαίωμα στην εργασία και στο βιοπορισμό σε οικογένειες και σε νέα άτομα που κάθε χρόνο εύρισκαν εποχιακή απασχόληση στην εν λόγω καντίνα;

3) Με ποια λογική στερείτε το Δήμο της Κεφαλλονιάς από ένα επιπλέον οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε από την δημοπράτηση της καντίνας, όταν είναι πλέον γνωστή σε όλους η δυσχερής οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει;

4) Με ποια λογική χαλάτε την εικόνα της συγκεκριμένης εισόδου του νησιού μας, ερημώνοντάς την, υποβαθμίζοντας συγχρόνως ένα χωριό και μια περιοχή καταργώντας άνευ λόγου τη μοναδική τουριστική υποδομή που διέθετε και που ήταν αυτή η καντίνα;

5) Η μη δημοπράτηση και λειτουργία της καντίνας της Πεσάδας, έγινε από άγνοια, από παράλειψη, ή από πρόθεση;

6) Σκοπεύετε να κάνετε κάτι, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, για την επίλυση του προβλήματος και την λειτουργία της καντίνας;

Σπύρος Διον. Ματιάτος – Αξ/κος ε.α.



2 σχόλια:

  1. με ποια λογικη εχει περιφραξη και λουκετο η εν λογω καντινα ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και γιατι δεν προτιμουνται κατοικοι της Πεσσαδας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή