Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Στις 17 Ιουνίου να ολοκληρώσει ο λαός τη νίκη του

Δάφνη Σφέτσα
Με αισιοδοξία από τη δυναμική που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη λαίλαπα των συντονισμένων επιθέσεων, εκβιασμών και συκοφαντίας, η συζήτηση στην ΚΠΕ του ΣΥΝ την περασμένη Κυριακή είχε πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από τις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις, πετυχαίνοντας έτσι πλήρη αρμονία με τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιόδου.


Πλούσιες εμπειρίες από τη μάχη της 6ης Μαΐου, ερωτήματα και προβληματισμοί από τη διαρκή συναναστροφή με κόσμο πολύ ευρύτερο της Αριστεράς, προτεραιότητες και οργανωτικές ανάγκες της νέας εκλογικής αναμέτρησης ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των στελεχών.

Η απόφαση - κάλεσμα του οργάνου βάζει ρητά στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης, που θα επιτρέψει να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς, προτρέποντας τον λαό να ολοκληρώσει το βήμα, να ολοκληρώσει τη νίκη του. Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας: «Εμείς ζητάμε καθαρή λαϊκή εντολή, να ακυρώσουμε οριστικά τις πολιτικές που μας βυθίζουν στην ύφεση και τη δυστυχία».

Στην ομιλία του, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Athens Imperial, καθώς εκτός από τα μέλη της ΚΠΕ συμμετείχαν οι γραμματείς των Ν.Ε., οι βουλευτές αλλά και δεκάδες μέλη, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου και αφού χαιρέτισε την ανιδιοτελή προσπάθεια χιλιάδων μελών του κόμματος και της Νεολαίας, έσπευσε να τονίσει ότι μπορεί να κερδήθηκε μία μάχη αλλά όχι και ο πόλεμος.

Στάθηκε λοιπόν στη σπέκουλα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε πως πρόκειται για ενιαίο κέντρο που «χτυπά» τον συνδυασμό και τρομοκρατεί με εκβιαστικά διλήμματα για τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και εξαπέλυσε επίθεση στον Α. Σαμαρά καλώντας τον να κοιτάξει τα του οίκου του -το πρόγραμμα της Ν.Δ. που είναι το Μνημόνιο ΙΙ, τις διευρύνσεις στη νεοφιλελεύθερη Ντόρα Μπακογιάννη και τα ακροδεξιά στελέχη του ΛΑΟΣ- και να αφήσει τη διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επιστροφή στη δραχμή, και μάλιστα αφού θα έχει γονατίσει και εξαθλιωθεί εντελώς ο λαός μας, είναι δικό τους σχέδιο» σημείωσε και συνέχισε: «Είναι το τελευταίο μέρος του σχεδίου που έχει το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπηρετούν πιστά. Στο τέρμα των Μνημονίων, αν συνεχιστούν απρόσκοπτα, βρίσκονται η χρεωκοπία και η επιστροφή στη δραχμή».

Απέτυχαν να μας βάλουν στο κάδρο

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία διερεύνησης για συγκρότηση κυβέρνησης. Διαπιστώνοντας κατ’ αρχήν ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια εκ μέρους του «καταρρέοντος πολιτικού συστήματος» να εντάξει την Αριστερά στο κάδρο, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε βήμα πίσω από το πρόγραμμα, την εκλογική διακήρυξη και τις αρχές του.

Κυρίως όμως, όπως συμπλήρωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πιστός στο μήνυμα που έστειλε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και το οποίο το περίγραψε ως «τέλος στο Μνημόνιο της χρεωκοπίας και στο πολιτικό προσωπικό που το υπηρέτησε». Καρφώνοντας δε το πολιτικό προσωπικό του δικομματισμού με το «βρόμικο» παρελθόν του είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση με την ατζέντα του Μνημονίου και με τα πρόσωπα που αναγράφονται στην ατζέντα του Χριστοφοράκου δεν στηρίζει», για να εισπράξει και το δυνατό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Εξάλλου αναφέρθηκε στην ουσία των προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, για τους μισθούς και τις συντάξεις, τη μετενέργεια, τις τράπεζες και σχολίασε με σκωπτική διάθεση ότι «ακόμα περιμένουμε τις απαντήσεις τους».

Τεκμηριωμένο και κοστολογημένο εκλογικό πρόγραμμα

Στο κάλεσμά του προς τον λαό ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στις ίδιες προτάσεις: Στην ακύρωση κάθε μέτρου του Μνημονίου και στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Προανήγγειλε δε μια ακόμα πιο τεκμηριωμένη εκλογική διακήρυξη με ακόμα πιο εξειδικευμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα.
«Η Ελλάδα θ’ αλλάξει σε μια Ευρώπη που αλλάζει» πρόσθεσε αναφερόμενος στην πανευρωπαϊκή δυναμική για αλλαγή που αναπτύσσεται και την οποία, όπως υποστήριξε, δεν μπορούν να εγγυηθούν οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, «που υπέγραψαν όποιο χαρτί τους έδωσε η τρόικα στην απελπισμένη προσπάθειά της να μην αλλάξει τίποτα σ’ αυτή τη χώρα». Τους κατηγόρησε μάλιστα ότι, ενώ το δημοσιονομικό σύμφωνο της Α. Μέρκελ δεν φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές, εξαίρεση είναι οι δυο τους, που «έσπευσαν να το επικυρώσουν ως μια απλή τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο». Και ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση κυβέρνησης της Αριστεράς το Σύμφωνο θα ξαναμπεί στην κρίση της Βουλής αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΚΕ, κρατώντας χαμηλούς τόνους παρά τις επιθέσεις που εξαπολύουν τα ίδια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι θλιβερό να βλέπουμε να συντάσσονται και να υιοθετούν πλήρως την ατζέντα και την επιχειρηματολογία του κατεστημένου σύντροφοί μας που μέχρι πριν από λίγο καιρό περπάταγαν δίπλα μας» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς, όμως, οφείλουμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι αντίπαλος. Οφείλουμε να τους εγκαλούμε διαρκώς και να τους προσκαλούμε να αποφασίσουν αριστερά και όχι συστημικά. Και να βρεθούν δίπλα και όχι απέναντί μας».

Για το ΚΚΕ αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «οδυνηρό» το ότι επιλέγει ως κεντρικό του σύνθημα και πανό την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενόψει εκλογών

Η ΚΠΕ συμφώνησε σε μέτρα οργανωτικού χαρακτήρα, ενώ, όπως είπε στην εισήγησή του ο γραμματέας του οργάνου Δημ. Βίτσας, αναμένονται εντός των ημερών κείμενα που αποσαφηνίζουν με κάθε λεπτομέρεια τις άμεσες προτεραιότητες των οικονομικών θέσεων του συνδυασμού. Συγκροτήθηκε ομάδα στελεχών επιφορτισμένη με την ενοποίηση των προτάσεων, στην οποία από τον ΣΥΝ συμμετέχουν κεντρικά στελέχη, ανάμεσά τους, οι Παν. Λαφαζάνης, Δημ. Παπαδημούλης, Δημ. Βίτσας κ.ά.

Ενόψει εκλογών συγκροτήθηκε ακόμη ομάδα ετεροδημοτών για την οργάνωση οικονομικότερης μεταφοράς ψηφοφόρων στην Περιφέρεια με ευθύνη από την Π.Γ. του Κ. Ήσυχου και από την Ε.Γ. των Βασ. Πριμικήρη και Παν. Ρήγα. Επίσης το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η συγκρότηση σε κάθε νομό και δήμο συντονιστικού εκλογικής επιτροπής για τη διαμόρφωση του προγράμματος περιοδειών, συγκεντρώσεων και εξορμήσεων, ενώ μέσα στις ημέρες θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι ανοιχτές συνελεύσεις σε όσες περιοχές της χώρας δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις επισκέψεις στην Περιφέρεια δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές που δεν επισκέφθηκε στην προηγούμενη εκλογική περίοδο, ενώ η Τεχνική Γραμματεία λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς συμπληρώνεται από περισσότερα στελέχη.

Η σειρά στα ψηφοδέλτια, που αυτήν τη φορά θα είναι με λίστα, θα ακολουθήσει την κατάταξη της 6ης Μαΐου, εκτός αν προκύψουν προσωπικά κωλύματα, οπότε την απόφαση αντικατάστασης έχει η συνιστώσα από την οποία προέρχεται ο υποψήφιος που δεν θέλει να ξανασυμμετάσχει.

www.avgi.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου