Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η δύναμη και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ


Η δυναμική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακόπτεται. Ο λαός, αντιμέτωπος με την απόγνωση, συνειδητοποιεί ότι το μέλλον του περνάει μέσα από τον παραμερισμό του σάπιου δικομματισμού και την ανάδειξη της Αριστεράς σε πρωταγωνιστικό ρόλο, με κυβερνητική ευθύνη.

Το κατεστημένο, εγχώριο και ευρωπαϊκό, με αιχμή τη διαπλοκή και με σημαία το Μνημόνιο, παίζει τα ρέστα του. Δυσφημεί
τις λαϊκές αγωνίες ως λαϊκισμό. Μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει παραδειγματικά τον ελληνικό λαό για να μη σηκώσει ανάστημα άλλος ευρωπαϊκός λαός κατά της λιτότητας. Στις 30 Μαΐου γίνεται το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία και στις 10 Ιουνίου οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Οι δικές μας εκλογές εντάσσονται μέσα σε ένα συνεχές πολιτικών και κοινωνικών μετατοπίσεων. Ακόμη και η προχθεσινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, παρά τα πενιχρά, επί του παρόντος, αποτελέσματά της, σηματοδοτεί τις δυνατότητες για αλλαγή του ασφυκτικού κλίματος που έχουν επιβάλει η Μέρκελ και το επιθετικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Το κατεστημένο δεν είναι πανίσχυρο. Κινείται μέσα στις αντιφάσεις και τις αβεβαιότητες που προκαλεί η διευρυνόμενη οικονομική κρίση. Ούτε είναι ομοιογενές. Στο εσωτερικό του αντανακλώνται αντιτιθέμενα συμφέροντα, αλλά και πολιτικά σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι λογικό να αναζητούνται σημεία επαφής και συμβιβασμοί με την ανερχόμενη κοινωνική δυναμική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρώτα - πρώτα στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι αν οι συμβιβασμοί θα είναι προωθητικοί για τα συμφέροντα των λαών.

Η Αριστερά, ανυποχώρητη στις βασικές αξίες και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, καλείται να συγκεκριμενοποιήσει την πολιτική της, να καταστήσει πιο χειροπιαστή τη δέσμευση για ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, αρχής γενομένης από τους αντεργατικούς. Ήδη, με μόνο το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, έχει τεθεί σε κίνηση η διαδικασία αμφισβήτησης του "μνημονιακού κεκτημένου". Οι πολίτες δεν περιμένουν στις "18 τον σοσιαλισμό"! Διεκδικούν όμως να μην υπάρξει περαιτέρω κατακρήμνιση των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων τους. Γνωρίζουν ότι η αναγκαία ακύρωση του Μνημονίου δεν είναι αυτόματη, αλλά σύνθετη πολιτική - κοινωνική διαδικασία, με ευρωπαϊκό ορίζοντα, που μπορεί να γίνει βήμα - βήμα και να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Και ταυτόχρονα να εξελίσσεται η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε κάτι τέτοιο. Η λαϊκή αξίωση είναι η εκπροσώπηση στην Ευρώπη να είναι εθνικά αξιοπρεπής και να ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο λαός μάς ζητάει να αποκτήσουμε νέα πολιτική ωριμότητα μέσα σε ένα μήνα και να κάνουμε το άλμα που αντιστοιχεί από το 4,7% στο 30%. Δεν έχουμε δικαίωμα να ολιγωρήσουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τις ελπίδες. Το κατεστημένο, αν επιχειρήσει να σπεκουλάρει στην αποτυχία και την κρίση, ας γνωρίζει ότι θα ανοίξει έναν κύκλο αστάθμητων εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την έλλογη, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική πρόταση, προτού εκραγεί η κοινωνία.
www.avgi.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου