Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

η τελευταία Δέηση.............


 Για την Φιλόχριστο των Ρωμαίων Πολιτεία.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΔΕΗΣΗ 28 ΜΑΙΟΥ 1453
Ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος κάλεσε τους υπερασπιστές για μια τελευταία δέηση , στην εκκλησία του Θεού Σοφία.
Για να ενισχυθούν με την προσευχή και μετάληψη των Ιερών Αχράντων Μυστηρίων , να επιβεβαιώσουν τον ιερό Όρκο τους να θυσιαστούν , πρός τα ιδεώδη τους στην Χριστιανοσύνης.
Ο Αυτοκράτωρ εισήλθε στην ήδη γεμάτοι εκκλησία . Για μία ακόμα φορά , για την ύστατ...η φο...ρά .Οι μαρμάρινοι τοίχοι , οι ψηφιδωτοί θόλοι , ο άμβωνας και τα εικονοστάσια , τα ιερά σκεύη , τα άμφια θα υπηρετούσαν την Χριστιανοσύνη . Πλήθος ιερωμένων Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί και ότι είχε απομείνει από την παλαιά και μεγαλόπρεπη αριστοκρατία , όλοι ήσαν παρόντες όλοι έιχαν συνειδητοποιήσει πως είχε πλησιάσει '' Η ΤΕΛΙΚΗ ΩΡΑ'' .
 Ο Αυτοκράτωρ γονάτισε μπροστά στην εικόνα του Χριστού και Παναγίας .
 Ταπεινά ζήτησε την άφεση αμαρτιών , προχώρησε στην Ωραία Πύλη για να συμμετάσχει στα α άσπιλα και Θεία Μυστήρια , μπρόστα στους ιερείς , στους συμπολεμιστές του , στον λαό του . Προετοιμάσθηκε σε αυτήν την θεία λειτουργία , να εμφανιστεί ενώπιον του Θεού .
''Αδελφοί και συμπολίτες , ετοιμαστείτε .
 Με την χάρη και την δύναμη του Θεού της Αγίας Τριάδας στην οποία μόνο εμπιστευόμαστε , θα επιτελέσουμε τέτοιες πράξεις που οι εχθροί μας θα πέσουν με αισχύνη μπροστά στα όπλα μας . [ Στράφηκε πρός τους Ρωμαιοκαθολικούς πολεμιστές  -<< Παρακαλώ να δείξετε τώρα στην δύσκολη ώρα , πως είστε σύντροφοι μας , πιστοί σύμμαχοι και αδέλφια μας  >> .]
Τότε οι πολιορκοιμένοι δυνάμωσαν τις καρδιές τους σαν λιοντάρια , ζήτησε και πήραν συγχώρεση , και με δάκρυα αγκάλιασαν ο ένας τον άλλο , σαν να μην σκεπτόνταν πλέον την οικογένεια του ή τα γηίνα αγαθά , αλλά μόνο την ΘΥΣΙΑ ..ΠΟΥ ΘΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΟ ΜΕ ΧΑΡΑ....... .
  Καθώς ο τελευταίος Ελλην Αυτοκράτωρ, στράφηκε να φύγει απο τον Ναό , όπου για τόσους αιώνες οι προκάτοχοι του και ο λαός είχαν λειτουργηθεί . Το μεγάλο εκκλησίασμα έκλαιγε γοερά .
Για την ευλαβική αυτή ιερα παράκληση , θυσίας, ο Γάλλος ιστορικός Γ. Σλουμπερζέ γράφει.
 
''Η Αγωνία εκείνη , της δοξασμένης και παλαιάς Αυτοκρατορίας , στην μεγαλοπρεπή εκκλησία , την ωραιότερα του κόσμου , φανέρωνε τέτοιο άφθαστο μεγαλείο , ώστε το Ελληνικό Έθνος να μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτήν''

Το έστειλε στο e-mail  του ΤΗΛΕΒΟΑ ο Χαράλαμπος Μοσχόπουλος τον οποίο και ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου