Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ : NEO TABLEAU VIVANT- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΞΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ



Στα πλαίσια της ατομικής έκθεσης του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: ΕΝΝΟΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ/ CONCEPTUAL VARIATIONS, που εγκαινιάζεται αύριο βράδυ, Τετάρτη 16 Μαίου, ώρα 8.30μμ στο ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς θα παρουσιαστεί και μιά νέα εικαστική εικόνα-εγκατάσταση στο χώρο, με τίτλο: Η ΑΛΕΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ.
Βασικό συνθετικό στοιχείο αυτού του έργου τα επιζωγραφισμένα με σύμβολα ρολά τηλετύπων του καλλιτέχνη, τα οποία μετά την πρό διετίας ανάρτηση τους στην τιμητική έκθεση που έγινε στο LA MAISON DE LA GRECE στο Παρίσι, με την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία, ενεργοποιούνται και πάλι διαχρονικά στη
διαμόρφωση ενός υποβλητικού έργου, αφιερωμένο στην "ιδεολογική και διαπροσωπική έρημο της εποχής μας".


ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / COSTAS EVANGELATOS



Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς τον Νοέμβρη του 1957. Αρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική και την ποίηση από μικρή ηλικία. Το 1973-74, έγιναν οι πρώτες ατομικές εκθέσεις του στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης με τα εφηβικά του έργα. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα (1976-1979) και  σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975-1982). Το 1981 μεταβαίνει  πρώτη φορά στη Γαλλία. Στο Παρίσι συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους, διαμόρφωσε την προσωπική "βιωματική" του έκφραση και θεμελίωσε τις  αισθητικές του αρχές. Μετά την στρατιωτική του θητεία (1983) σπουδάζει με υποτροφία εικαστικά και  θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (Παν/μιο The New School  for Social Research), στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich, ενώ  εκθέτει στη Νέα Υόρκη  τις Σωματογραφίες και τις Εννοιολογικές συνθέσεις του. Εργάζεται επίσης στο ατελιέ του μέτρ της συντήρησης φωτογραφιών Jose Orraca. Στη Νέα Υόρκη, στο Ρότζεστερ και την Βοστώνη συνεργάστηκε με κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης και δημιούργησε τολμηρές performance-ζωντανά εικαστικά έργα  με διεθνή απήχηση.

 Το 1986  ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης  ARΤ STUDIO “EST”. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με γλυπτικές κατασκευές, επιζωγράφιση γεωμετρικών αντικειμένων, ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα.

Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ η ταινία «Κώστας Ευαγγελάτος - ο Έλληνας Νάρκισσος», για το Αγγλικό CHANNEL 4. Επίσης το 2006 βιντεο-φίλμ costasest  της Αγγέλα Μυλωνάκη, που προβλήθηκε το 2007 στον Ιανό στην Αθήνα.

Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε  ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Νέα Υόρκη, Ρότζεστερ, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη (Winterschool), Άμστερνταμ, Λευκωσία και σε πολλές Ελληνικές πόλεις και νησιά.( Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Χανιά- Κρήτης, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο κ.α.) Εχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς συναντήσεις στην Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σβέτσιγκεν, Σέρατζ, Αμιένη, Γκέτενμποργκ (European Echoes), Σαντιάγκο, Μπουένος- Άιρες, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ρώμη, Μπολόνια, Μόσχα, Περούτζια κ.ά. Έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, ποιήματά του σε οκτώ συλλογές (1975-2011), λιθογραφικά έργα (bodygraphics), gallery Dada 1988, BOA Editions, New York 1990, La Chambre, Paris 2004 , εικαστικά Ημερολόγια και έχει κοσμήσει  πολλές εκδόσεις.

 Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις, άρθρα και βιβλία  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (RAMSHORN , Drama Centre, Γλασκώβη 1994) κ.α. Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε εικαστικά με την Όπερα Δωματίου Αθηνών σε όπερες του Μενόττι και του Περγκολέζι. Το 2008 η Βιβλιοθήκη του Παν/μιου YALE  αγόρασε γιά το αρχείο της την πολύχρονη αλληλογραφία του με τον δάσκαλο του στην ποιητική τέχνη , καθηγητή λογοτεχνίας στο State University .of N.Y και εκδότη Alfred Poulin.jr.

Είναι μέλος  επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών οργανισμών και  του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1991. Στην ανεξάρτητη εικαστική πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες μνείες και επαίνους από πνευματικούς φορείς. Αναφορές και κριτικές  ιστορικών της τέχνης , όπως του Ακαδημαικού  Χρύσανθου  Χρήστου και του  καθηγητή  Στέλιου Λυδάκη, υπάρχουν σε λεξικά και εκδόσεις περί νεοελληνικής τέχνης.

 Το 1997 εκδόθηκε η Ιδεογραφική Σμίλη, με θεωρητικά  και κριτικά κείμενά του περί τέχνης, εκδόσεις  Συλλογές. Στη Ροπή της Μνήμης δημοσιεύονται ποιήματα και ρήσεις που έγραψε από το 1996 έως τις αρχές του 1999. Το 2002 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού του έργου με τίτλο Αλέα Προσομοίων , ενώ το 2003 εκδόθηκαν ποιήματα του στην αγγλική γλώσσα, In the Small  Mirror. To 2004 κυκλοφόρησε στην γαλλική γλώσσα στο Παρίσι,  σε λιθογραφική έκδοση,  το ποίημα του Το Δωμάτιο/La Chambre. Η συλλογή Η Ελεγεία των Εκβατάνων περιλαμβάνει ποιήματα από το 2002 έως το 2006. Στην Εγκάρσια Πτήση, εκδ. Απόπειρα  2011  δημοσιεύονται ποιήματα από το 2006 έως το 2010 καθώς και το ομότιτλο με τη συλλογή ποίημα, που η πρώτη γραφή άρχισε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2008. Το 2011 εκδόθηκε στη γαλλική γλώσσα ανθολογία ποιημάτων του με τίτλο Chemins enchevêtrés. Παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει εκδόσεις τέχνης , λευκώματα, αισθητικές μελέτες και εικαστικά Ημερολόγια που αναφέρονται στο εικαστικό και λογοτεχνικό του έργο, καθώς και θεωρητικά δοκίμιά του περί εικαστικών θεμάτων.

Έργα του ανήκουν σε έγκυρες συλλογές , όπως στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στo Mουσείο  Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής  Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» - Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (κληροδότημα Κίμων Φράϊερ) και ACG Collection, στο Φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος,  στο Κέντρο Δικανικών Μελετών (συλλογή  Κώστα Ε. Μπέη), στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, στο Θέατρο "Κέφαλος" του Δήμου Αργοστολίου (δωρεά ),στη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας (δωρεά), στο Κοργιαλένειο Λαογραφικό Μουσείο (δωρεά), στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου (δωρεά), στο Μουσείο του Σέρατζ, Πολωνία, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία , στο Ελληνικό Προξενείο και στο Προξενείο της Κύπρου στο Παρίσι , στη Fondation Hellenique - Cite International στο Παρίσι, στο Παν/μιο Fordham στό Μανχάταν, στο Κέντρο Sevres, στο Κολλέγιο Ζακ Καρτιέ στο Παρίσι, στο Fordham University στη Νέα Υόρκη κ.ά.

 Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ, όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις και δρώμενα. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι ονόμασε αμφιθέατρο, στο οποίο εκτίθενται έργα δωρεάς του « Αίθουσα Κώστα Ευαγγελάτου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου