Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να εφαρμόσει Μνημόνιο


Σφέτσα Δάφνη 
Ούτε βήμα πίσω από την εντολή του λαού η οποία, κατά τον ίδιο, αποτελεί και καταγγελία του Μνημονίου δεν κάνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπως ξεκαθάρισε στις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών -τελευταία ήταν η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ε. Βενιζέλο-, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης που είχε καταθέσει από το βράδυ των εκλογών. Μία κυβέρνηση, δηλαδή, που θα
εφαρμόσει το Μνημόνιο όπως έλεγε από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες, λοιπόν, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την κάθετη άρνησή του, αφού μια τέτοια πρόταση δεν συνάδει με τη λαϊκή ετυμηγορία. "Την άρνηση σ' αυτή την πρόταση δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την έχει δώσει από το βράδυ της Κυριακής ο ελληνικός λαός" σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι Βενιζέλος και Σαμαράς δεν κάνουν τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από να παραμένουν "απολύτως συνεπείς στην προεκλογική τους υπογραφή στην εφαρμογή του προγράμματος του Μνημονίου".

Η καραμέλα της δραχμής έχει λιώσει. Στη δήλωσή του έδωσε ξεχωριστή απάντηση στην επίθεση που είχε εξαπολύσει το πρωί ο Σαμαράς εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην προσπάθειά του να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πια "κουραστικός: Αναμασά τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε εναντίον του ο κύριος Παπανδρέου, όσο ακόμα δεν είχε διαβεί το Ρουβίκωνα. Όσο ακόμα δεν είχε στείλει και αυτός επιστολή υποταγής στην κα Μέρκελ και στη κα Λαγκάρντ. Ο ελληνικός λαός όμως έχει και μνήμη, και κρίση. Το μόνο που θα ήθελα να του υπενθυμίσω, στην τοποθέτησή του περί αντιευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι ότι δικοί μας συνομιλητές και ομοϊδεάτες στην Ευρώπη στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Οι δικοί του ομοϊδεάτες είναι η κα Μέρκελ και ο κος Σαρκοζί. Ας αφήσει, λοιπόν, αυτή την καραμέλα περί δραχμής, γιατί είναι μια καραμέλα που την έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι πριν απ’ αυτόν και έχει ήδη λιώσει".
Ευθυγράμμιση Κουβέλη με Βενιζέλο. Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Φ. Κουβέλη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης που σταδιακά θα απαγκιστρώσει τη χώρα από το Μνημόνιο, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μετατόπιση και ευθυγράμμιση με την πρόταση Βενιζέλου. Την οποία ακολούθησε νέα ευθυγράμμιση, αυτή τη φορά του Α. Σαμαρά με την πρόταση Βενιζέλου. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτησε τη σκληρή φρασεολογία που ακολουθεί η ΔΗΜ.ΑΡ. εναντίον του, επιλέγοντας, όπως είπε, να μην απαντήσει στην τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη. Αναλυτικά σημείωσε: "Έχουμε έτσι μπροστά μας τώρα μια κοινή γραμμή τριών κομμάτων που ζητά κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου με αριστερό άλλοθι. Στην τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη δεν θα ήθελα να απαντήσω. Θα πω μόνο ότι ελπίζω να μείνει μέχρι τέλους σταθερός και ειλικρινής στη θέση του ότι δεν θα συμμετάσχει, αλλά και δεν θα στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση. Εμείς κοιτάμε τον λαό στα μάτια. Με καθαρό βλέμμα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Δεν μιλάμε με δύο γλώσσες. Σεβόμαστε την ξεκάθαρη εντολή που έδωσε ο λαός μας στις 6 Μαΐου. Ούτε παίζουμε ούτε συμμετέχουμε σε παιχνίδια πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Το Μνημόνιο το έχει ήδη καταγγείλει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Δεν δικαιούται να το εφαρμόσει καμία κυβέρνηση, ούτε οικουμενική, ούτε ειδικού σκοπού".
Σταματήστε τα παιχνίδια και μιλήστε επί της ουσίας. Κλείνοντας, λοιπόν, την παρέμβασή του, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μιλήσουν επί της ουσίας και να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις. Κι έθεσε έτσι μια σειρά από συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία πηγάζουν από τους πέντε άξονες που είχε καταθέσει ως βάση συζήτησης όταν είχε ο ίδιος είχε τη διερευνητική εντολή. Και απαίτησε συγκεκριμένες απαντήσεις, βάζοντας την επαπειλούμενη κοινωνική χρεωκοπία στο επίκεντρο της συζήτησης:
"Ας αφήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια, τα παιχνίδια με τις λέξεις: Απαγκίστρωση - Χαλάρωση. Ας αφήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια πριν η φτώχεια, η ύφεση, η ανεργία, τα χαράτσια, τα λουκέτα και οι απολύσεις καταστρέψουν τελειωτικά τον λαό και τον τόπο". Τα σαφή ερωτήματα του Αλ. Τσίπρα απέναντι στην πίεση για άνευ όρων συμμετοχή σε μια κυβέρνηση είναι τα εξής: Θα επιμείνει αυτή η κυβέρνηση που προτείνουν στην άρση της μετενέργειας και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων; Θα επιμείνει στις περικοπές μισθών και συντάξεων; Θα επιμείνει, τον Ιούνιο, στην εφαρμογή των 77 νέων μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Παπαδήμος; Θα επιμείνει στην απόφαση να ευθυγραμμιστούν τον Ιούλιο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με τους μισθούς συγκρίσιμων κατά τα λεγόμενά τους χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία; Θα επιμείνει στις ιδιωτικοποιήσεις; Στην άμεση ιδιωτικοποίηση του 33% της ΔΕΗ; Θα επιμείνει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα; Ναι ή όχι;
Οι απαντήσεις πάντως που έδιναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις δημόσιες παρεμβάσεις τους και χθες δεν είχαν τίποτε να κάνουν με τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Επικοινωνιακά σόου και τερτίπια, αρκετά από τα οποία έγιναν στο όνομα της υπευθυνότητας ήταν η εικόνα στα Μέσα Ενημέρωσης σχολίαζαν στελέχη του σχήματος.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ "τσίμπησε"στην καταγγελία Γ. Δραγασάκη
Εξάλλου, νέα διάσταση στα “παιχνίδια” που γίνονται έπειτα από τις εκλογές έδωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης καταγγέλλοντας (στον Realfm) ότι ενόψει της επιστολής που επρόκειτο να αποστείλει ο Αλ. Τσίπρας στην ευρωπαϊκή ηγεσία, υπήρχε επικοινωνία ελληνικών δυνάμεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο για να προετοιμαστεί η αντίδρασή του. Επί λέξει ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε:
«Εγχώριες δυνάμεις ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Μπαρόζο και τον προετοίμαζαν, μόλις λάβει την επιστολή Τσίπρα, να βγει και να κάνει δηλώσεις ότι μετά την επιστολή αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πληροφορίες που έφτασαν στο εσωτερικό του σχήματος, χωρίς να θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και επιφυλάχθηκε να επανέλθει στο θέμα. Αίσθηση πάντως προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι -μόνο- το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να παρέμβει. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φ. Γεννηματά κάλεσε τον Γ. Δραγασάκη να πει τι ακριβώς εννοεί, λέγοντας μάλιστα ότι “αυτά τα πράγματα είναι άθλια”. Η δήλωση του Γ. Δραγασάκη ήταν ακριβέστατη απαντούσαν κεντρικά στελέχη λέγοντας με νόημα πως μόνο τυχαίο δεν είναι το ποιος “τσίμπησε” κατ' ευθείαν... Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, πως τον υποκινητικό ρόλο οικονομικού συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ήδη αναδείξει η "Αυγή" σε δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην κοινωνία
Δεκάδες είναι τα ανοιχτά καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε μέλη, φίλους/ες, σε όσους ψήφισαν αλλά και εκείνους που δεν τον επέλεξαν, αλλά ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε μια συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις. Συζητήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών, την πολιτική επικαιρότητα αλλά και κάλεσμα συνδιαμόρφωσης της δράσης την επόμενη μέρα.
Αύριο καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου Σάμος. Αύριο είναι το κάλεσμα και του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Τη Δευτέρα καλούν: Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στις 8.00 μ.μ., στο θεατράκι της Μαρίνας. Θα παραβρεθούν οι βουλευτές Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, όπως και ο Δημήτρης Βίτσας από τη συντονιστική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στις 7:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας 24, Κερατσίνι). Ο ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής, στις 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα του 3ου Γυμνασίου Αγ. Παρασκευής (Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα, στο Κοντόπευκο). Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ειδικού σχολείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου καλεί την Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο. Εισηγητές οι Σοφία Σακοράφα και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου