Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: Η διαφθορά στο Δημόσιο είναι πολιτική επιλογή, παράγει τον υπάκουο ψηφοφόρο

Συνέντευξη στη Λούλη Σταυρογιάννη

Πρώτη δύναμη με ποσοστό 18,88% και 4.670 ψήφους, έναντι ποσοστού 3,73% και 1.031 ψήφων των βουλευτικών εκλογών του 2009, αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη μονοεδρική περιφέρεια Κεφαλλονιάς, Ιθάκης, τη μοναδική μονοεδρική περιφέρεια όπου κέρδισε την έδρα. Βουλευτής εξελέγη η πολιτικός μηχανικός Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία μέχρι το 2010 διετέλεσε διευθύντρια
της Πολεοδομίας. Για την επιτυχία του ψηφοδελτίου, την εκλογή της, τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και τις γενεσιουργούς αιτίες της διαφθοράς στις πολεοδομίες, η "Αυγή" της Κυριακής συζητά μαζί της.


* Τι σηματοδοτεί η εκλογή για πρώτη φορά αριστερής βουλευτή στη μονοεδρική περιφέρεια Κεφαλλονιάς - Ιθάκης;

Σηματοδοτεί αφ' ενός την επιστοσύνη των πολιτών σε ένα αριστερό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, το οποίο για πρώτη φορά έθεσε θέμα διακυβέρνησης και δεν λειτούργησε μόνο καταγγελτικά, αφ' ετέρου την ανάγκη να αναδείξουν οι τοπικές κοινωνίες αυτούς τους ανθρώπους που θα δουλέψουν με ευσυνειδησία, ανιδιοτέλεια και αγάπη γι' αυτή την πολύπαθη πατρίδα, προϋποθέσεις που εξασφαλίζαμε οι δύο συνυποψήφιοί μου κι εγώ.

* Ποια προβλήματα ιεραρχείτε ως πρωτεύοντα στα δύο νησιά;

Βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας στον νομό είναι φυσικά ο τουρισμός. Ο βέλτιστος συνδυασμός του τουρισμού με τις άλλες παραγωγικές μορφές, και ειδικά τον πρωτογενή τομέα με τα πολλά προϊόντα ονομασίας προέλευσης που διαθέτουμε, θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά αποδοτικός σε δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας για τα νησιά μας. Απαραίτητες υποδομές λοιπόν: ολοκλήρωση βιολογικών καθαρισμών, τουριστικά λιμάνια, ανάδειξη και επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και του σπηλαιολογικού πάρκου Σάμης - Καραβόμυλου.
Δεν αρκεί όμως να είμαστε ένας στατικός προορισμός επισκεπτών. Δεν αρκούν, νομίζω, ο ήλιος, η θάλασσα και οι αρχαιότητές μας, αλλά θα πρέπει τα νησιά μας να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν σχολές με αδυναμία απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν έδρες Ομηρικών Σπουδών, δεν έχουμε εμείς κάτι αντίστοιχο και δικαιούμαστε, νομίζω, τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, για να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την ιστορία της περιοχής. Μέσα απ' αυτό θα μπορούσαν να αναπτυχθούν διακρατικές σχέσεις με τις μεσογειακές χώρες για να αναδειχθεί ο μύθος της επανόδου του Οδυσσέα.

* Επί είκοσι χρόνια υπηρετήσατε στη θέση της διεθύντριας Πολεοδομίας. Αποσπάσατε μάλιστα και βραβείο το 2005 με την κατάταξή σας στις πιο αδιάφθορες πολεοδομίες της χώρας. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τη διαφθορά για να καταργήσουν κάθε δημόσιο έλεγχο στην παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος εκχωρώντας στους ιδιώτες μηχανικούς την αποκλειστική ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών στα νέα κτήρια, αλλά και τον έλεγχο εφαρμογής τους κατά την κατασκευή (Ν. 4030/2011, νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών...). Το σχόλιό σας;

Νομίζω ότι η γραφειοκρατία και η διαφθορά που μαστίζουν συνολικά όλο τον δημόσιο τομέα είναι πολιτική επιλογή. Η εξαγορά συνειδήσεων που συστηματικά επιχειρήθηκε και οι πελατειακές σχέσεις καθιέρωσαν την άποψη ότι δεν πρόκειται να κάνεις τη δουλειά σου αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη και, αν δεν λαδώσεις, δεν θα πάρει μπροστά η μηχανή. Είναι όμως γεγονός ότι το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι. Μην ξεχνάτε ότι ο αυθαίρετος οικιστής και γενικά ο πολίτης που είχε προβλήματα με οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ήταν ο πιο υπάκουος ψηφοφόρος.

www.avgi.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου